Probudimo anđela u sebi

Tko može odoljeti ovim veselim anđelima čuvarima?
Tko može odoljeti ovim veselim anđelima čuvarima?

- U Hrvatskoj svaki drugi dan jedno dijete obolijeva od malignih bolesti, a od troje oboljele jedno neće preživjeti. Teške situacije u kojima se nalaze takva djeca i njihovi roditelji zahtijevaju pomoć šire društvene zajednice i senzibilizaciju društva za njihove potrebe, kaže predsjednica karlovačke Udruge za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti "Jak kao Jakov" Ivančica Rubido, majka preminulog trinaestogodišnjeg dječaka Jakova, koja je pokrenula humanitarnu akciju za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti pod nazivom "Anđeli za njih".

Ova karlovačka udruga sa šezdesetak volontera financijski pomaže obiteljima oboljele djece. U godinu i pol od osnutka udruga je uspjela prikupiti 180 tisuća kuna i pomoći socijalno najugroženijim obiteljima iz čitave Hrvatske.

- U vrijeme bolesti mog sina Jakova njegovi prijatelji, u nastojanju da mu pomognu, izradili su tisuću anđela koje su samoinicijativno prodavali na cesti. Ideju da ih izrade upravo tisuću dobili su iz prelijepe knjige "Sadako hoće živjeti", koja govori o djevojčici oboljeloj od leukemije i njenoj nadi da će, ako izradi tisuću origami ždralova, i njena bolest nestati.

Na žalost, moj Jakov nije uspio savladati bolest, ali je njihova akcija pod nazivom "Tisuću anđela" lani ponukala još jednu djevojčicu iz Zadra, čija je sestra blizanka također oboljela od leukemije, da ih počne izrađivati. Za sestru Anastaziju izradila ih je četiri tisuće, kaže nam gospođa Rubido.

Njena je udruga na adrese mnogih ustanova u zemlji odasla pismo namjere s objašnjenjem i svrhom humanitarne akcije. Akciji su se priključili mnogi gradovi i općine - od Žminja, Dubrovnika, Zagreba, Karlovca, Rovinja, Pule, Rijeke, Zadra, Kanfanara…

Ovoj su se akciji odazvali i najmlađi Rovinjci. Kompletan Dječji vrtić i jaslice Neven puna je dva mjeseca izrađivao anđele. Do sada ih je na različitim punktovima prodano 500-tinjak. Ona prava izložbena akcija počinje u ponedjeljak na prodajnom štandu "nevenčića" na glavnom rovinjskom trgu.

Uz Rovinj i mnogi će drugi gradovi diljem zemlje predstaviti svoje anđele na prodajnim blagdanskim štandovima i sajmovima. Njihovom kupnjom (a cijenu kupci određuju sami) pomažemo vratiti osmijeh na lice neke obitelji. (piše N. ORLOVIĆ RADIĆ; snimila J. PREKALJ )


Podijeli: Facebook Twiter