Probni obracun cijena otpada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanovnici poreckih naselja Finida II i Mate Balote od cetvrtka do ponedjeljka moraju iznijeti kante za smece i preuzeti nove, jer u ponedjeljak pocinje eksperiment Usluge koji ce trajati 90 dana, odnosno novi nacin obracuna zbrinjavanja komunalnog otpada kako je predvideno zakonom cija bi primjena trebala poceti prvog dana sljedece godine. Zakon predvida da se cijena odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada placa po zapremini, a ne kvadraturi stambenog prostora kao do sada.

Gradani su dobili Uslugine letke u kojima se istice da ce nove kante dobiti besplatno u zakup, što znaci da o njima moraju brinuti kao o tudem vlasništvu i da od ponedjeljka Usluga nece prazniti smece iz starih kontejnera. Novi kontejneri ce biti kodirani na ime i prezime vlasnika, a praznit ce ih jednako kodirani kamioni. Podaci koji budu ocitani prilikom pražnjenja pohranjivat ce se u kompjuterskoj bazi podataka, a nakon isteka eksperimenta poslužit ce kao temelj za preracun cijena za citav grad, bude li to stvarno trebalo ciniti od 1. sijecnja.

Zasad nije moguce utvrditi kada bi prikupljanje komunalnog otpada na ovaj nacin moglo funkcionirati na citavom podrucju grada. Naime, radi se o prilicno velikim ulaganjima, a sigurno ce trebati razmišljati i o zaštiti. Leci podijeljeni prije dva dana u jednom od spomenutih naselja izazvali su raspravu medu susjedima, a najznacajnije pitanje jest kako sprijeciti susjede i prolaznike da ubacuju otpad u tudi kontejner.

U Usluzi kažu da se to može jedino tako da domacinstva kante drže u okucnici, ali kantu treba iznijeti na dan odvoza smeca prije odlaska na posao, a od tada do dolaska kamiona ona ostaje na javnoj površini te je dostupna svima. S druge strane granice tom problemu doskocili su magnetnim karticama koje otvaraju samo odredenu kantu.


Podijeli: Facebook Twiter