Problemi žena žrtava obiteljskog nasilja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osim Pazina, niti jedan istarski grad niti opcina ne prepoznaju žene žrtve obiteljskog nasilja te nemaju posebnih kategorija i stimulativnih bodova za upise u vrtice, jaslice i dobivanje socijalnih stanova, rekla je koordinatorica poreckog Centra za gradansku inicijativu Biserka Momcinovic na okruglom stolu u Klubu umirovljenika Galija u Porecu.

Momcinovic je predstavila probleme žena žrtava obiteljskog nasilja te ukazala na njihove potrebe.

- Terensko istraživanje je pokazalo da je velika potražnja za socijalnim stanovima, ali vecina gradova, osim Umaga, nije obnavljala fond takvih stanova. Hrvatska se obavezala napraviti nacionalni program socijalnog stanovanja, no do sada na razini države nisu donijete nikakve regulative. Za Grad Porec napravili smo prijedlog dopune i izmjene odluke o najmu stanova te se nadamo da ce, ako ih Porec prihvati, i ostali istarski gradovi slijediti taj primjer, ali to nije pravo rješenje jer se problem socijalnog stanovanja treba riješiti na razini države, rekla je Momcinovic.

Naglašeno je da su žene žrtve nasilja specificna populacija s malo radnog staža i iskustva te je potrebno adekvatno i sustavno provodenje mjera poticanja zapošljavanja. Istaknut je problem pronalaska stanova, buduci da stanodavci rijetko žele žene žrtve nasilja kao podstanare, te ostvarivanja prava za sufinanciranje troškova stanovanja.

Okrugli stol održan je u sklopu provedbe projekta "Ka socijalnoj koheziji - utjecaji na politike socijalnog ukljucivanja za višestruko marginalizirane grupe žena i žrtve nasilja". Projekt je zapoceo 2010. godine i financijski ga je podržala Europska unija, a svrha mu je pridonijeti povecanju sudjelovanja i utjecaja žena na procese stvaranja politika iz podrucja socijalnog ukljucivanja. (Jurica PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter