Problemi s POS-ovim stanovima u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Filip Zoricic iz Ladonje na konferenciji za novinare govorio je o upitnom projektu društveno poticane stanogradnje u Puli. Kako je rekao, javljaju im se mnogi nezadovoljni gradani, suoceni s problemima koje imaju oko ovoga projekta, a odgovore iz Grada ne dobivaju.

- Planirana cijena kvadrata najprije je bila od 900 do 950 eura da bi danas skocila do 1.100 eura tako da to vec prestaju biti stanovi po takozvanim posebnim uvjetima. Podsjecam da je cijena stanova tada na tržištu nekretnina bila viša, a danas, nakon dvije godine, po toj se cijeni stanovi mogu naci bilo gdje na tržištu, naveo je Zoricic.

Podsjetio je da vecina stanova u projektu POS-a ima daleko nižu cijenu nego Pula, oko 800 eura za cetvorni metar. Napomenuo je da je nadležni procelnik Prhat tocno prije dvije godine izjavio da ce gradnja zapoceti 2010. ali do danas na zemljištu nema bagera. U meduvremenu, dodao je, Puljani koji su prošli na natjecaju ne znaju uopce na cemu su, hoce li dobiti stan i kada.

Kao jedan od problema naveo je i predviden broj stanova. Gradska obecanja iz listopada 2009. i sijecnja 2010. govorila su o izgradnji od 100 do 120 stanova, s tim da je zainteresiranih gradana bilo 306, a uvjete iz natjecaja ispunilo je njih 295. No, kako je naglasio Zoricic, ta se brojka konstantno smanjivala da bi se na prezentaciji u lipnju ove godine govorilo o tek 65 stanova.

- Na istoj su prezentaciji gradani prvi put saznali i da je jedan od uvjeta za kupnju stana bila kupnja i parkirnog (3.200 eura) ili garažnog mjesta, koje košta od 7.400 do deset tisuca eura, što je veliko financijsko opterecenje za te obitelji.

Zoricic se osvrnuo i na, kako je rekao, ocitu neuskladenost Odluke i projekta ili nekoordiniranost izmedu Grada i Agencije za promet nekretnina.

- Gradonacelnik je prije dvije godine donio odluku o kriterijima i mjerilima za kupnju stanova gdje se velicina stana za cetveroclanu obitelj ogranicava na 73 kvadratna metra, a u projektu je cak 20 stanova koji su veci od ove kvadrature, mada je na listi samo pet obitelji koje imaju više od cetiri clana, rekao je Zoricic upitavši se kome idu ostali stanovi.

Predlaže da se cijena stanova vrati na pocetnu od 900 eura u koju ce biti ukljucena i cijena parkiranog mjesta te da se projekt prilagodi potrebi ovih 65 stanova po ciljanoj kvadraturi. (B. PETROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter