Problemi s ovisnošcu mogu biti razlog za zabranu susreta s djetetom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Problemi s ovisnošcu ili drugi problemi psihijatrijske naravi mogu, ali i ne moraju nužno biti prepreka održavanju bliskih odnosa djeteta s roditeljem, no oni se ozbiljno moraju uzeti u obzir u svakom pojedinom slucaju da bi se prema potrebi poduzele mjere djetetove zaštite te osiguralo nadziranje susreta ili se susreti zabranili, izjavila je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavic.

Nije željela komentirati konkretan slucaj obitelji Pinzan iz Vodnjana i tko je, psihijatar, sud ili centar za socijalnu skrb, zakazao u zaštiti petogodišnjeg djecaka kojeg je otac Mauro, lijeceni ovisnik, usmrtio, nakon cega se objesio.

- Ne možemo komentirati konkretan slucaj jer ce se tek ispitati je li i tko je zakazao u zaštiti djeteta, kazala je pravobraniteljica. Nacelno je stoga odgovorila na naše pitanje kakva bi, u slucaju razvoda braka, trebala biti procedura vidanja djeteta ako roditelj ima problema s ovisnošcu i lijeci se na psihijatriji te može li mu se dozvoliti vidanje djeteta bez nadzora.

- Pri donošenju takve odluke sud odlucuje o dinamici susreta i druženja, nacinu njihova organiziranja i provodenja, ali i o njihovoj eventualnoj zabrani ako postoji opasnost za dijete. Pravo djeteta na prisutnost oba roditelja u njegovom životu jedno je od temeljnih prava djeteta, no samo u slucaju ako je procijenjeno da je to u njegovom interesu.

Na tu odluku itekako treba utjecati prethodna dinamika obiteljskih odnosa te karakterne osobine roditelja i njegova prethodna ponašanja buduci da su to pokazatelji sudu, koji donosi takvu odluku, postoji li opasnost za dijete i treba li ga odredenom vrstom odluke zaštititi, odnosno ograniciti roditelja u pristupu djetetu, veli Jelavic.

Napominje da sud koji donosi takvu vrstu odluke može zatražiti i strucno mišljenje vještaka medicinske struke, najcešce psihijatra, ako postoje indicije da bi roditelj mogao ugroziti dijete. Rizicne situacije koje mogu naštetiti djetetu su konflikt roditelja, ogorcenje zbog prestanka obiteljske situacije i bol zbog gubitka obitelji, a koji se pojacavaju kod dugotrajnog sudskog postupka.

- Nažalost, vec niz godina upozoravamo da je u situacijama konfliktnih prestanaka obiteljske zajednice pravodobna reakcija društva nužnost i zalažemo se za osnivanje specijaliziranih, dobro ekipiranih obiteljskih sudova, osnivanje široke sveobuhvatne mreže pomoci i podrške roditeljima u sukobu, osiguranje dovoljnog broja strucnjaka i ulaganje u njihovu edukaciju i superviziju, ali isto tako i na jacanje suradnje svih sustava koji su ukljuceni u roditeljski konflikt da bi se prevenirale moguce rizicne situacije, istice pravobraniteljica.

Dodaje da nitko ne smije djelovati izolirano niti se smije odgovornost prebacivati na druge buduci da je dužnost svih da upozore na moguce ugrožavanje djeteta.

- Svjesni smo takoder da ni pravovremena reakcija i odgovarajuce ukljucivanje strucnih službi ne mogu biti jamstvo da ce dijete biti adekvatno zašticeno jer ni najbolje uredeni sustavi, nažalost, ne mogu pružiti garanciju apsolutne zaštite djeteta. No, ukoliko stvari funkcioniraju kako treba, rizici mogu biti daleko manji, zakljucila je Jelavic.


Podijeli: Facebook Twiter