Problemi s Inom neće se rješavati u javnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer Zoran Milanović završio je višednevni boravak u New Yorku gdje je sudjelovao u radu Opće skupštine Ujedinjenih naroda govorom pred tim tijelom zahvalivši pritom UN-u na njegovoj ulozi u hrvatskoj borbi za nezavisnost.

"Imamo velika očekivanja od UN-a kao jedinog univerzalnog okvira za nalaženje zajedničkih rješenja za međunarodne krize i aktualne izazove. No moramo se zapitati – je li UN napravio dovoljno i što mi zajednički možemo učiniti kako bismo unaprijedili njegovo djelovanje", rekao je među ostalim Milanović u govoru.

Dodao je kako je ova godina bila vrlo neučinkovita u pogledu sposobnosti Ujedinjenih naroda da spriječe sukobe i zaštite civile, referirajući se pritom na Siriju, i rekao da u pogledu nasilja koje vlada u toj zemlji Hrvatska dijeli stajalište Europske unije.

Premijer je u govoru istaknuo i napredak Hrvatske i podsjetio da je od 2009. članica NATO saveza, a od srpnja iduće godine postaje 28. zemlja Europske unije.

Ne upravljati etatistički Inom

Milanović se sinoć osvrnuo u intervjuu za HTV i na situaciju u tvrtki Ina rekavši da hrvatska Vlada i on kao premijer mogu učiniti puno u rješavanju te situacije, ali da ne mogu i ne žele etatistički upravljati poduzećima koja su na burzi i imaju dionice te vrijednosti koje dioničarima moraju ostvariti prihod.

"Ako je hrvatska država dioničar Ine, onda je to hrvatska država, i u Hrvatskoj je svatko dobrodošao tko želi raditi, a problemi s Inom neće se rješavati u javnosti, ma tko ih poticao, ja sam protiv toga, bili to hrvatski ili bilo koji drugi članovi Uprave Ine", rekao je Milanović.

Dodao je da je podjela na hrvatske i mađarske članove uprave loša te da su članovi uprave ljudi koji rade za svoje vlasnike i osnivače što je i smisao firme.

Premijer je najavio kako će se "vrlo brzo početkom ove jeseni poduzeti koraci, ali ne redarstveni, da Ina bude firma, odnosno korporacija, kojoj je dionica skuplja, a ne jeftinija".

Rekao je da nije dobro kada se firme počnu dijeliti na Hrvate, Srbe, Mađare jer se one tada raspadaju.

"Mi smo Inu prodavali, kako koji i kako kada, o tome ne govorim jer više volim govoriti o onome što bi moglo biti, a ne o onome što je bilo i tako ćemo se i ponašati", kazao je.

Nadam se da Slovenci neće zadnji ratificirati

Premijer je u petak u New Yorku također rekao kako vjeruje da Slovenija neće biti zadnja država koja će ratificirati pristupni ugovor Hrvatske s Europskom unijom dok Slovenija pokazuje nezadovoljstvo tijekom razgovora o problemu hrvatskih štediša bivše Ljubljanske banke čijim rješenjem uvjetuje ratifikaciju.

"Što se nas tiče mi smo sve svoje obaveze ispunili. Sada je na drugima, koji su također preuzeli odgovornost, da ratificiraju hrvatski pristupni ugovor", rekao je Milanović za Dnevnik Nove TV odgovarajući na novinarsko pitanje kako namjerava riješiti problem čvrstog stava Slovenije glede Ljubljanske banke koja inzistira da je to sukcesijski, a ne bilateralni problem. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter