Problemi s crkvom i državom riješeni, sporan obračun komunalnog doprinosa


Kad su 2006. godine kretali u projekt izgradnje više od 100 milijuna eura vrijednog ekološkog golf resorta u Fratarskoj šumi na području općine Brtonigla, u bujskoj tvrtci Makro 5 vjerojatno ni sanjali nisu da ni punih 11 godina kasnije u realizaciji tog vrijednog sportsko turističkog kompleksa neće odmaknuti daleko od početka. Tome je kumovao čitav niz neplaniranih događaja koji je pokrenuo poznati interni spor u crkvenim redovima, između talijanskih benediktinaca i Porečko-pulske biskupije oko vlasništva nad nekretninama župe Dajla. Taj spor i zabilježba koja je zbog njega upisana na predmetne nekretnine zaustavio je konkretizaciju planova, ali je vrijeme dok je on trajao, prema riječima Zvonka Anderluha, suvlasnika tvrtke Makro 5, te direktora tvrtke Golf-Istra Magica, iskorišteno za rješavanje financiranja prvog dijela projekta, te pripremu prostorno planske dokumentacije. Nakon što je usvojen Prostorni plan Općine Brtonigla izrađeni su prostorno planski dokumenti same lokacije i studija utjecaja na okoliš projekta, te odrađene brojne druge pripremne predradnje vezane uz teren. Ugovorena je i izrada idejnog projekta golf igrališta i stručnog dijela glavnog projekta, a njega potpisuje Jeremy Slessor iz svjetski poznate londonske projektantske kuće European golf design čiji su projektanti autori dizajna više od 100 priznatih golf igrališta diljem svijeta.

Apsurdna situacija

Činilo se 2011. godine da će okončanjem crkvenog spora priča konačno krenuti dalje. Osigurana su gotovo u cijelosti potrebna sredstva, te proveden međunarodni natječaj i vođeni intenzivni razgovori s potencijalnim izvođačima radova, međutim pojavila se nova prepreka na putu. Ministarstvo pravosuđa donijelo je Rješenje kojom svu zemlju koja je Republika Hrvatska vratila Crkvi bez naknade traži natrag, među ostalim i zemlju koja je bila u temeljnom kapitalu tvrtke Golf-Istra Magica koju je 2003. godine osnovala Župa Dajla, a u kojoj je poslovne udjele par godina kasnije kupila tvrtka Makro 5.

- To rješenje donijelo je novi niz poteškoća i među ostalim zaustavilo proces dobivanja građevinskih dozvola, te smo bili prinuđeni tužiti državu, odnosno Ministarstvo pravosuđa. Pravomoćno je presuđeno da Ministarstvo, kao ni osobe koje su ga provodile, tim Rješenjem nisu postupale po zakonu. Oba spora, kako onaj s Crkvom, tako i taj s državom pravomoćno su konačno riješena u 2015. godini, te smo praktički tek otad mogli raditi korake dalje, komentirajući pravnu Golgotu kroz koju su s projektom prošli u posljednjih 11 godina kazao je Zvonko Anderluh. Paralelno s tim krajem, 2012. godine nadležni je županijski Upravni odjel u kojem je bio podnesen zahtjev za prvu građevinsku dozvolu za golf igralište uputio dopise Općini Brtonigla i Hrvatskim vodama da odrede komunalni, odnosno vodni doprinos za prvu fazu. (Milan PAVLOVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter