Problemi: "Nije po JUS-u" nakon više od 30 godina


Prvu ploču i to pravu, dugosvirajuću i vinilnu ima bend Problemi, inače prvi pulski punk sastav formiran još 1978., a koji je pustio duboki trag na punk sceni.

Ploča se zove "Nije po JUS-u" i sadrži 14 pjesama, praktički sve što je ovaj bend ikada snimio, no zanimljivo da ploča nije nastala na njihovu inicijativu, već na inicijativu izdavačke kuće Rest in punk koja objavljuje stare snimke punk grupa. Ploča je objavljena u svega 250 primjeraka, a može se nabaviti u specijaliziranim CD shopovima i prodavaonicama nosača zvuka te naručiti na netu.

Prve dvije snimke, a to su "Sranje" i "Grad izobilja" snimljene su sredinom siječnja 1980. u zagrebačkom studiju kod Trulog, a producirao ih je Husein Hasanefendić Hus te su se kasnije našle na kompilaciji "Novi punk val 78-80". Kod Trulog u jesen 1980. snimaju demo sa šest skladbi koje su objavljene i ovdje, dok je zadnjih šest pjesama na ovoj ploči snimljeno 1979. u kućnom studiju. "Momak ti si lud" na ovoj ploči pojavljuje se u dvije verzije.

U prvoj postavi benda formiranoj u kolovozu 1978. svirali su solo gitarist Valter Dobrilović Buco, bubnjar Miljenko Piuko, pjevač Marino Piuko, basist Maurizio Di Capua i ritam gitarist Žarko Petrović, a u bendu su kasnije nastupali i bubnjar Vlado Mladin, te solo gitaristi Boris Kaligarić Kaligaro i Rikardo Novak Riki, a na jednom koncertu Di Capuu na basu zamijenio je Darko Vučinić Vučko.

Većinu tekstova napisao je Marino Piuko osim za pjesme "Problemi" i "Momak ti si lud" koje je napisao Vučinić i "A gdje to piše" za koju je tekst napisao Di Capua, a muziku Novak, dok je tekst za "Mrzim ih" napisao Dobrilović.

Na omotu je objavljena kratka biografija benda, uz tekstove pjesama i petnaestak fotografija. Kako je navedeno u kratkoj povijesti benda, Problemi se nikad nisu službeno raspali, no nakon nastupa u karlovačkom Lapidariju članovi benda su otišli na odsluženje vojnog roka i više se nisu okupili iduće 32 godine - do povratničkog koncerta u pulskom klubu Uljanik održanog 13. srpnja 2012., kada su nastupili bez Dobrilovića koji je preminuo 2007.

Taj koncert je protekao uspješno i dao im je novi vjetar u leđa pa je u planu novi materijal koji bi se trebao pojaviti uskoro. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter