Problema u vodoopskrbi ne bi trebalo biti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Ove su kiše nešto donijele, ali ne previše, rekao je na sjednici Županijske skupštine u ponedjeljak navecer istarski župan Ivan Jakovcic odgovarajuci na pitanje Nevije Poropat o stanju vodoopskrbe u Istri.

Vecina vodocrpilišta riješit ce se prihranjivanjem. Iako su padaline podigle razinu podzemnih voda, Butoniga nije zabilježila veci vodostaj pa ce se voda ondje dovoditi izravno u tvornicu vode, rekao je Jakovcic uvjeren da problema u vodoopskrbi ne bi trebalo biti.

Ivicu Mikulcica zanimalo je je li Istra, s obzirom na organizaciju Hitne medicinske pomoci tijekom turisticke sezone, spremna osigurati zadovoljavajuci zdravstveni standard. Problema ima, priznao je Jakovcic, ali dobit cemo dva dodatna tima T II i time potpuno osigurati djelotvoran sustav.

Je li Istra spremna za projekte javno-privatnog partnerstva koje je nedavno predstavio ministar Željko Jovanovic, pitala je župana Lucija Debeljuh.

- Imamo pripremljeno 20-ak projekata, a tri škole možemo odmah poceti graditi. Medutim, ipak bih prije volio negdje u Hrvatskoj vidjeti na koji ce se nacin to realizirati, rekao je Jakovcic.

Marino Roce i Vlado Ivetic dotakli su se projekta Brijuni rivijere. Roce smatra da je zbog krize izostao veci odaziv investitora, a neki su upali u financijske probleme, stoga upozorava na to da prodaja zemljišta nikako ne bi bila dobra solucija. Prema Iveticevim informacijama, u Brijuni rivijeru planira se uložiti 14 milijuna eura, što je pola iznosa od hotela Lone, stoga ga zanima je li projekt smanjen te kako ce se to odraziti na najavljeno povecanje zaposlenosti u Istri.

Projekt Brijuni rivijera traje od 2003., a rezultirao je jednim uspješnim natjecajem, no još nije potpisan ugovor o preuzimanju Katarine-Monumenti, rekao je Jakovcic. Razloge za to nalazi i u odlukama Ministarstva kulture o proglašenju kulturnim dobrom necega što to, smatra, nikako ne može biti.

- U ovom slucaju koncesija je najbolje rješenje, ali može se razgovarati o mogucnosti vlasništva nad zemljištem ispod hotela jer banke ne žele financirati koncesije i zakupe. Mislim da ce projekt napokon krenuti i, kao ekonomist, smatram da ce se odraziti na povecanje zaposlenosti u Istri, odgovorio je Jakovcic.

Cinicnom je pak nazvao usporedbu s hotelom Lone, koji je, dodao je, zaista sjajan hotel, a njegovi dizajneri bit ce angažirani i oko projekta Muzil, koji ce uskoro doci pred Županijsku skupštinu.


Podijeli: Facebook Twiter