Problem TV signala rješava Ženeva?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poteškoce u prijemu televizijskog signala na zapadnoj obali Istre koje traju od studenog prošle godine zbog njegovog ometanja s talijanske strane, i dalje se pojavljuju pa problema uz ostale, imaju stanovnici s podrucja opcine Fažana i Poreštine, koji su se ovih dana obracali našoj redakciji.

Na podrucju Fažane, žali se naš citatelj, komercijalni programi poput RTL-a i Nove TV, zbog slabog signala miješaju se s talijanskim kanalima. Kako pak kaže citatelj iz Valbandona, na televizoru koji ima sobnu antenu koja nije okrenuta u smjeru Italije, program vidi normalno, a problemi se pojavljuju na anteni okrenutoj prema Talijanima, i to uglavnom u vecernjim satima. Tada nestane najprije RTL pa HTV 1 i 2 te Nova TV, a ne vide se ni lokalne televizije.

- Ne mogu vidjeti HTV 1 i 2, ali u vrijeme kad mi sve "pukne" ne vidim ni druge programe. Kad rucno pretražujem kanale piše mi da signala ima, ali ništa se ne vidi. Antena mi je okrenuta prema pulskom Velom Vrhu što bi trebala biti sigurna varijanta. Iako imam novu, odlicnu antenu za digitalnu televiziju, smetnje ipak nemam samo sa sobnom antenom, kaže on.

Žitelji podrucja Poreštine takoder imaju poteškoce s prijemom signala pa im se vidljivost gubi na mahove. Citateljica iz okolice Poreca navodi da se najviše problema javlja predvecer, kad se neki kanali jednostavno "izgube".

- Nedavno nam je bio majstor, nešto je promijenio i sad vidimo barem HRT 1 i HRT 2 jer su na drugoj frekvenciji. Komercijalne televizije, Novu TV i RTL vidimo slabo, sa smetnjama, kao i lokalnu TV Istru. Imamo samo zemaljski digitalni prijemnik, a nemamo rotor pa ne možemo okretati antenu, kaže ona dodajuci da nekima jedino rotor pomaže kad se pojave smetnje. Iste se poteškoce u prijemu javljaju i u drugim dijelovima Poreca i okolice pa gledatelji nikad ne mogu predvidjeti hoce li im se u vecernjim satima za vrijeme filma, serije ili utakmice "zgužvati" slika.

Pat pozicija u kojoj se trenutacno nalazi Hrvatska, saznajemo u tvrtci Odašiljaci i veze (OiV), zasigurno ce potrajati barem do 19. svibnja kad u Švicarskoj, u Ženevi pocinje dvodnevna Medunarodna telekomunikacijska unija, s temom smetnji u digitalnoj televiziji i njihovog rješavanja. Uz Italiju, pozvani su i svi predstavnici zemalja u njenom susjedstvu, osim Francuske i Švicarske, a Hrvatsku ce predstavljati Hrvatska agencija za poštu i elektronicke komunikacije (HAKOM) te delegacija Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. (Piše Petra LUKEŽ)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter