Problem sa Slovenijom ne smije biti prepreka za EU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bilateralni problemi dviju država nikako ne bi jednoj od njih smjeli stajati na putu prema članstvu u EU, rekao je austrijski predsjednik Heinz Fischer nakon susreta s hrvatskim kolegom Ivom Josipovićem u Beču.

"Radi se o različitim stvarima i ne treba ih miješati" dodao je.

Slovenija prije ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora zahtijeva da Hrvatska povuče punomoći na osnovi kojih Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb vode postupke pred hrvatskim sudovima protiv Ljubljanske banke (LB) i Nove Ljubljanske banke (NLB).

Austrijski predsjednik je pozdravio pristupanje Hrvatske EU-u uz poruku da "želi i nada se da će to pristupanje, na temelju svih dosadašnjih izvješća Europske komisije, biti uspješno".

Predsjednik Josipović boravi u dvodnevnom radnom posjetu Austriji, u sklopu kojeg će se sastati i s gradišćanskim Hrvatima.

"Uživamo punu potporu Austrije i zajedno iščekujemo taj 1. srpnja sljedeće godine", kazao je šef hrvatske države, istaknuvši da i ovaj sastanak s predsjednikom Fischerom predstavlja nastavak "stabilne i plodonosne suradnje" dviju zemalja. "Ovo je naš već treći ili četvrti sastanak u posljednje vrijeme", dodao je Josipović. Dvojica državnika razgovarala su i o aktualnom stanju u Hrvatskoj i Austriji posebice kao teme izdvojivši borbu protiv korupcije, pitanje nezaposlenosti i poticanje ulaganja.

"Hrvatska kao zemlja u razvoju još uvijek prilagođava svoje gospodarstvo europskim normama", rekao je Josipović koji je svog sugovornika upoznao s dopunama Zakona o poticanju ulaganja, a treba naglasiti da je Austrija najveći ulagač u Hrvatsku.

Predsjednik Josipović je kao cilj svog boravka u Austriji naveo i posjet gradišćanskim Hrvatima. U utorak će posjetiti sedam općina s hrvatskim stanovništvom u Gradišću.

"Sutra posjećujem gradišćanske Hrvate. To je vrlo važno za jedinstvo hrvatskog naroda, ali je također od iznimne važnosti za dobrosusjedske odnose s Austrijom", rekao je Josipović. Istaknuo da bi upravo gradišćanski Hrvati mogli biti ulagači u Hrvatsku. Večeras će predsjednik Josipović na bečkom Glazbenom sveučilištu održati govor o politici i glazbi, te nazočiti koncertu zagrebačke Muzičke akademije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter