Probioticki jogurti pomažu kod depresije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Probioticki su jogurti korisni za zdravu probavu, ali sada znanstvenici tvrde kako mogu pomoci i u lijecenju depresije. U novoj se studiji tvrdi kako bakterija u crijevima ima izravan utjecaj na mozak miša, pa se vjeruje da je isti slucaj i s ljudskim organizmima, piše Daily Mail.

Ako se pretpostavlja da je ljudski mozak pod istim utjecajem, znanstvenici vjeruju da to može biti polazna tocka za otkrivanje novih nacina lijecenja depresije i tjeskobe. Probavne smetnje uvijek su bile povezane s psihickim poremecajima uzorkovanim stresom.

Dok su eksperimentirali na miševima, znanstvenicu su im davali hranu koja sadrži Lactobacillus rhamnosus JB-1 (vrstu koja živi u našem probavnom sustavu). Miševi hranjeni ovim pokazivali su manje znakova stresa, tjeskobe i depresije za razliku od miševa cija hrana nije imala bakteriju.

Neurolog John Cryan s University College Cork u Irskoj koji je vodio istraživanje izjavio je kako ta bakterija u probavom sustavu daje širok spektar efekata na kemijske reakcije u mozgu i ponašanje osobe.

"Ovo otvara koncepte u kojima možemo razvijati terapije koje lijece psihicke poremecaje ciljajuci na probavni trakt. Što u konacnici znaci da biste mogli uzeti jogurt s probiotikom umjesto antidepresiva."

No istice kako osobe koje pate od depresije ne bi trebale kupiti prvi jogurt u svom ducanu, jer ucinak ovisi o vrsti probiotika koji je ukljucen u hranu.


Podijeli: Facebook Twiter