Probioticke jabuke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cini se kako uskoro niti "mlijekomrzci" nece imati izliku za nekonzumiranje probiotika - sudeci po otkricima irskih znanstvenika uskoro bi trgovacke police s probioticima mogle, umjesto mlijecnih napitaka - preplaviti jabuke.

Iako vrlo dobro poznati, široko rasprostranjeni i odlicno marketirani probiotici najcešce dolaze u formi fermentiranih mlijecnih napitaka, odredenom postotku populacije ostaju na neki nacin nedostupni. Zato se do sada pomalo zanemarenim pojedincima s alergijom ili preosjetljivošcu na mlijeko i mlijecne proizvode pruža alternativni put konzumiranja probiotika - putem narezanih jabuka.



Istraživanje je provedeno na kriškama jabuka uranjanim u otopinu probioticke kulture Lactobacilus rhamnosus GG, dobro poznate pod nazivom LGG, a finalni rezultat je bio zadovoljavajuci broj bakterijskih jedinica na svakoj kriški i potpuno prihvatljiv okus.

S obzirom da je proces proizvodnje takvog vocnog probiotika prilicno jednostavan i financijski prihvatljiv, cini se da bi probioticke jabuke uskoro mogle postati alternativni izbor brige za zdravlje probavnog i imunološkog sustava.


Podijeli: Facebook Twiter