Probija se posljednja dionica Parenzane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najpoznatija istarska biciklisticka staza, nekadašnja uskotracna pruga Parenzana, uskoro ce biti prokrcena duž cijele svoje dionice od Kopra pa sve do Poreca. Ovog tjedna pocelo je krcenje jedine preostale neprohodne trase, nekadašnje pruge od Vižinade do Poreca, što je obznanjeno u srijedu u Vižinadi na konferenciji za novinare koju je održao voditelj projekta Parenzana II Martin Cotar iz županijskog Odjela za turizam.

Rijec je o projektu financiranom sredstvima Europske unije u kojem su zajednicki jezik i interes našle Slovenija i Istarska županije još prije šest godina te pocele s uredenjem i revitalizacijom ovog velikog turistickog potencijala. Ovim ce se radovima okoncati ovaj dugogodišnji projekt koji ce omoguciti da Parenzana u cijeloj dužini od 120-ak kilometara u potpunosti zaživi kao biciklisticka i pješacka ruta.

U sljedeca ce se tri mjeseca prokrciti dionica dugacka 22 kilometra, a posao u vrijednosti od 550 tisuca kuna dodijeljen je pazinskoj tvrtki Goldfren koja je odradila cišcenje trasa Parenzane i u prvom djelu projekta.

- Uspavana ljepotica konacno ce biti probudena. Ovaj dio koji ce se sada urediti dat ce cijeloj trasi Parenzane dodatni znacaj. Trasa ce dobiti i dodatne sadržaje kao što su info kiosci, informativne ploce, replike izvornih miljokaza, uredit ce se i vidikovci. Pored toga proširio se i dodatno uredio muzej Parenzane u Livadama. Napravljen je idejni projekt za preuredenje stare škole u hostel za rekreativne bicikliste u malom selu Triban pokraj Buja, kaže Cotar.

Istice da su se dosadašnja dva dijela projekta bavili infrastrukturnim pitanjima, dok bi treci dio projekta više išao na komercijalizaciju sadržaja uz stazu.

- Trasa se sada koristi od ožujka do studenog, a posebice je prometna u špici sezone. Nažalost, turisti o Parenzani još uvijek ne znaju dovoljno. Zato ju je potrebno još više promovirati. Sada se to radi kroz ovaj projekt, a u buducnosti ce se još više promovirati putem tiskanih brošura, bike karata te službene internetske stranice parenzana.net, veli on. (B. BAN, snimio M. MIJOŠEK)

VIŠE O PROJEKTU PARENZANE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter