Probali drogu, alkohol im draži

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svaki cetvrti stanovnik Hrvatske mladi od 35 godina barem je jednom zapalio joint, a svaki drugi doživio je da mu netko ponudi drogu. Cak 7,3 posto mladih u dobi od 15 do 24 godine u zadnjih je mjesec dana konzumiralo neku ilegalnu drogu, pokazalo je istraživanje Instituta za društvena istraživanja Ivo Pilar koje je po prvi puta ispitalo konzumaciju zabranjenih droga medu hrvatskim gradanima.

Po ocjeni Dubravka Klarica, ravnatelja vladinog Ureda za suzbijanje zloporabe droga, to je istraživanje dokaz da je broj osoba koje manipuliraju drogama veci od 60 tisuca, koliko se dosad procjenjivalo na temelju policijskih izvješca i ovisnickih evidencija.

Marihuana i hašiš, pokazalo je istraživanje, u nas su najomiljenije droge. Bar jednom u životu konzumiralo ih je oko 15 posto Hrvata, dok je ostale droge, amfetamine, ecstasy, kokain, LSD i heroin probalo njih manje od tri posto.

Konzumaciji droga najskloniji su muškarci mlade dobi, pa je neku od droga dostupnih na ilegalnom tržištu probao svaki treci muškarac u dobi izmedu 25 i 34 godina, ili svaki peti mladi od 24 godine.

S druge strane, vecina anketiranih, njih 67 posto, ne odobrava legalizaciju kanabisa, dok bi takav potez podržalo 18,3 posto Hrvata. Kad je o teškim drogama rijec, uzimanje heroina ne bi dopustilo 95 posto populacije.Svaki drugi Hrvat ipak izjavljuje da njemu droga nije dostupna.

Svaki treci ispitanik u dobi od 15 do 64 godine doživio je da mu netko ponudi drogu, dok je kod mladih od 35 godina takvo iskustvo imalo cak 53 posto.

Propitane su i druge ovisnosti - pušenje, alkohol, lijekovi i igre na srecu. Rezultati govore da duhan u Hrvatskoj puši 36 posto starijih od 15 godina, a 60 posto konzumiralo je alkohol u zadnjih mjesec dana.

Alkohol je probalo 86 posto Hrvata, oko 10 posto nacije pije alkohol najmanje cetiri puta tjedno, a oko jedan posto redovito se opija. Konzumenti su mahom mladi, pa je tako u zadnjih mjesec dana alkohol okusilo 82 posto mladica u dobi od 24 do 25 godina, te svaka druga djevojka mlada od 24 godine.

U igrama na srecu okušalo se 67 posto osoba, a danas se njima bavi svaki treci Hrvat. Najcešce su to loto i kladionice (oko 15 posto). Oko 2,5 posto Hrvata zbog tog je poroka imalo problema, a trenutacno 1,5 posto populacije.

Koliko su Hrvati svjesni rizika ovisnosti u koji se upuštaju, govori podatak da tek 40 posto njih smatra da ispijanjem pet ili više alkoholnih pica svaki vikend štete svojem zdravlju. Da je redovito pušenje marihuane rizik svjesno je 72 posto Hrvata, a tek nešto više rizicnim smatra i isprobavanje ecstasyja, kokaina i drugih droga. (Ljerka BRATONJA MARTINOVIC/Novi list)

Žene na apaurinima
Za nekim od lijekova za smirenje bar jednom u životu posegnuo je svaki cetvrti Hrvat, dok ih redovito pije svaka deseta osoba, odnosno svaka treca žena starija od 55 godina.


Podijeli: Facebook Twiter