Pro Ceed veći hit od Gangnam Stylea?


KIA Pro Ceed druge generacije je spreman za novo osvajanje europskih prometnica. Sasvim sigurno i hrvatskih jer je u prethodnoj, svojoj prvoj generaciji bio jedan od najprodavanijih sportski orijentiranih, trovratnih kompakata. Obožavali su ga posebno mlađi vozači, no nije bio stran ni starijima.

Novi Pro Ceed je u odnosu na prethodnika iznimno napredovao. Jer, dok smo kod prethodnika svjedočili uspješnoj preobrazbi klasičnog modela s pet vrata, u ovom je slučaju riječ o jednom od najuspješnije oblikovanih sportskih kompakata. Iznimno agresivne maske, sjajne bočne linije, moćnih 18-colnih naplataka te dimenzija pneumatika 225/40 R18 ispod kojih se kriju crvena kočiona kliješta s ventiliranim diskovima - ispred promjera 300, a straga 262 mm kao i stražnji kraj s lijepo oblikovanim, velikim svjetlima primjer su oblikovanja koje sve ističe, ali ni u jednom detalju ne pretjeruje.

Unutrašnjost će također, prema najavama, jer dostupnih fotografija još uvijek nema, biti naglašeno sportska, s profiliranim sjedalima, alu-papučicama i čitavim nizom atraktivnih detalja.

Pro Ceed će koristiti 1,6-litreni benzinski motor snage 207 KS. Više je nego sigurno da će mu osiguravati sjajnu dinamiku, a podaci kazuju kako mu je da bi od 0 stigao do 100 km/h dovoljno svega 7,9 sekundi.

KIA Pro Ceed se proizvodi u slovačkoj Žilini, a u prodaji bi se trebao naći već u svibnju. Cijena bi mu se za verziju s opisanim motorom trebala kretati u zoni najskupljih primjeraka Ceeda, negdje oko 190 tisuća kuna, a pretpostavlja se da će se u prodaji naći i s umjerenijim motorima, pa tako i prilagođenije cijene. To bi posebno veselilo mlađu publiku koju ovakvi automobili posebno uzbuđuju, no džepovi su im u pravilu ipak prazniji.

Već i na prvoj prezentaciji Pro Ceed je tako oduševio da mnogi predviđaju da će postati i znatno veći korejski hit no što je to donedavno bio Gangnam Style. (K. T.)


Podijeli: Facebook Twiter