Pro bono: Zviždači

Furio Radin (M. MIJOŠEK)
Furio Radin (M. MIJOŠEK)

Vijeće za socijalnu pravdu Predsjednika Josipovića nije tijelo koje će izravno rješavati probleme hrvatskog društva, ali je sigurno mjesto gdje se sučeljavaju argumenti politike, civilnog društva i pojedinaca koji su potencijalne žrtve arogancije korumpiranog dijela vlasti.

Svjedočanstva žrtava posebno su važna kada se govori o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, tzv. zviždača. Kada se vlast ne brine o građanima koji otvoreno prijavljuju nepravilnosti to govori prije svega o razini svijesti te iste vlasti.

Naravno, teško je govoriti o kvalitetnoj vlasti u korumpiranom društvu. Puno je lagodnije tvrditi suprotno: da je vlast trula, a društvo zdravo. Rasprava u Predsjedničkim dvorima ukazala je pak na ono što bi trebalo biti jasno i bez debate, na suživot između dviju amoralnosti: loša vlast generira korumpirano društvo koje, povratno, ne može nego hraniti lošu vlast.

Autori prijedloga zakona o zaštiti "zviždača" ukazali su na potrebu promjene ozračja straha i predočili su zabrinjavajuće podatke istraživanja o zaštiti zviždača provedenog u administrativnom središtu koji bi trebao garantirati sigurnost građana: u Ministarstvu pravosuđa. U anonimnoj anketi tri četvrtine službenika nije htjelo sudjelovali, a preostali su u ogromnoj većini (91 posto) odgovorili da prijavitelji nepravilnosti u nas nisu zaštićeni, u 40 posto da ne bi prijavili nezakonitosti u vlastitom ministarstvu, i, u 70 posto slučajeva, da bi dojavljivači snosili štetne posljedice.

Postojeće zakonodavstvo ne garantira sigurnost "zviždača". Poznate su sudbine nekih poznatih dojavljivača kao što su bankovna službenica Ankica Lepej i zaposlenica Ine Vesna Balenović. Ali na sjednici je bio prisutan otac dragovoljac, koji "iz rata nije donio doma niti pero", i koji je, tražeći kćerku, naišao na lanac dječje prostitucije u domu za nezbrinutu djecu te je zbog toga proglašen ludim. Oni ukazuju na posljedice koje u pravilu prate čin dojave.

Nužna je izmjena društvene percepcije prijavitelja, koji nije cinkaroš, već hrabra i cijenjena osoba, ali, još prije, "zviždaču" treba snažna, višestruka zaštita od osvetničkog ponašanja. Dojava je moćno oružje protiv korupcije: na svjetskoj razini, četiri od deset prijevara otkriva se na osnovi prijavljivanja, a samo tri posto uslijed policijske istrage. Potrebno je izgraditi siguran kanal prijavljivanja, u kojem su "zviždač", ali i prijavljena osoba zaštićeni od potencijalno korumpirane okoline, ali i od medija, sve dok istraga nije završena. I mora se garantirati da će, u svakom slučaju, prijavitelj moći nastaviti živjeti i raditi bez negativnih posljedica za njega i njegovu obitelj. 

Uspješna prijava, koja proizvodi pozitivne učinke, ima snažan potencijal: dokazano je da u prosjeku dovodi do dvadesetak novih dojava. Nije teško shvatiti da sustav vlasti otvoren za suzbijanje korupcije, ima u "zviždačima" saveznike izuzetne snage.

Zato je prijedlog posebnog zakona koji bi integralno regulirao postupak prijavljivanja korupcije akt koji treba uzeti u ozbiljno razmatranje, a ne odbiti ga jer je to područje "propisano drugim zakonima", kao sto predstavnici Vlade tvrde. Današnji propisi u praksi ne proizvode učinke, niti garantiraju sigurnost aktera u takvom postupku.

Poseban bi zakon omogućio sveobuhvatnu zaštitu "zviždača" i, što je doista bitno, bio bi instrument razotkrivanja i inkriminiranja korumpiranih osoba. Osim toga, imao bi i snažan motivirajući karakter, jer bi njegovo donošenje bila jasna poruka građanima da se od njih očekuje da budu savjesni dio ovoga društva.

To bi moglo predstavljati dobar početak stvarne, a ne retoričke borbe protiv korupcije. (Furio RADIN)


Podijeli: Facebook Twiter