Pro bono: Talijani glasuju

Furio Radin (M. MIJOŠEK)
Furio Radin (M. MIJOŠEK)

Što čini Talijansku uniju tako posebnom? To što je – voljom njenih članova, a kasnije i međunarodnim ugovorom – jedina predstavnica jedne manjinske zajednice? Sve ostale manjine imaju mnoge udruge, međusobno suprotstavljene.

Talijanska unija je transnacionalna, jer predstavlja Talijane u dvije suverene države, u Hrvatskoj i u Sloveniji. Dugo su te dvije zemlje imale, kao zajedničke projekte, samo Talijansku uniju i nuklearnu centralu u Krškom. A i to nešto znači.

Posebnost se možda očituje u odličnoj suradnji s lokalnim samoupravama: općinama i gradovima te sa Županijom. Samo u Istri i Liburniji imamo više od 100 vijećnika, dvije podžupanice te zamjenike načelnika i gradonačelnika svugdje gdje je naša prisutnost povijesno utvrđena. U nekoliko mjesta i same načelnike i gradonačelnike. Sve to na temelju statuta, bez obzira na današnji postotak, respektirajući povijest ovih krajeva.

To se zove convivenza (suživot), ali i solidarnost i prožimanje kultura u sredinama gdje je razlika između manjine i većine izbrisana i gdje govorimo o komponentama: čakavskoj (cakavskoj, kajkavskoj) i istrovenetskoj, istrijanskoj i julijskoj. Svaka različita, ali sve komplementarne.

Ipak, Talijanska je unija specifična među svim manjinskim zajednicama i, općenito, svim udrugama u Europi. Zašto? Jer svoju skupštinu i predsjednike (unije i njenog poglavarstva), bira na neposrednim izborima. Većina ostalih udrugu glasaju "komorno", dizanjem ruke ili delegatski. Mi imamo opće pravo glasa, izborna mjesta i izborne komisije hijerarhijski podređene centralnoj i nadzornoj. Drugim riječima: radi se o pravim izborima, poglavito za neposredno biranje predsjednika, na kojima sudjeluje više od 10 tisuća Talijana.

I ne samo to, postoje promatrači, predstavke nadzornoj komisiji i, šlag na kraju, sudske tužbe. Takva je dinamika zajednice, ali takav je i karakter nekih članova. Sve se to mora poštivati, jer svaki je čovjek, u malim grupama, potencijalni resurs. Skoro svi.

Završni čin izbora za Talijansku uniju održat će se u nedjelju 29. lipnja u svim Zajednicama Talijana diljem Istre, Rijeke, Liburnije i kvarnerskih otoka. Odvijat će se i u Zagrebu, Moslavini, Zapadnoj Slavoniji i Dalmaciji.

Napokon, ne postoje veliki i mali izbori, jer, ako su demokratski, moraju slijediti određeni protokol i pravila. Štoviše, mislim da, u psihološkom smislu, težina izbora slijedi obrnutu ljestvicu: osim glasovanja za kućni savjet, oni u manjinskim udrugama i zajednicama su najstresniji. Samo tamo svaki kandidat zna što svatko misli o njemu. (Furio RADIN)

 


Podijeli: Facebook Twiter