Pro Bono: Štovana Predsjednice

Furio Radin (M. MIJOŠEK)
Furio Radin (M. MIJOŠEK)

Piše Furio Radin

Prije svega, čestitke na pobjedi, zaslužili ste ju jer ste vodili bolju kampanju. Iz rodnih razloga, jer me veseli što podzaztupljeni spol u politici polako popravlja svoje pozicije, ali i iz uvjerenja da će u vašem mandatu, nakon euforije, prevladati demokratska orijentacija, a ne ideološka retorika, želim vam svu sreću u obavljanju vašeg posla. Sve će vas manjine, a moja sigurno, podržati jer smo sigurni da ćete ih vi poštivati. Tako se volimo izražavati, pozitivno, jer za negativna mišljenja uvijek ima vremena.

Drago nam je da je Kolinda Grabar-Kitarović predsjednica Republike Hrvatske. Istovremeno, žao nam je da Ivo Josipović to više nije, jer je iskreno podržavao ljudska prava, uključujući i prava nacionalnih manjina. Njegov se koncept građanskog društva ponešto razlikovao od našeg, ali Josipović je uvijek bio spreman ne samo na dijalog, već i na promjenu mišljenja. Ponosno se sjećam njegovih susreta s predsjednikom Napolitanom u Puli, Trstu i Rimu, jer sam iz prve ruke vidio koliko ga talijanska strana uvažava. Lijep je to osjećaj, i rijedak. Odlazak Napolitana i Josipovića u razmaku od nekoliko dana ostavlja prazninu u srcima nas Istrijana.

Novoj predsjednici predlažemo suradnju, naravno u okviru naših mogućnosti, jer je Hrvatska u doista teškoj situaciji i kada SDP za to krivi HDZ ima pravo, kao i kada HDZ krivi SDP. Sada, kada smo ustanovili da i jedan i drugi govore istinu, a ne da lažu kao što netko misli, bio bi dobar trenutak da se počne misliti na građane a ne samo na vlastite politike stražnjice.

S moje strane, nakon čitanja nekoliko intervjua i izjava, uključujući i razgovor s dopisnikom Il Piccola iz Zagreba, upozorio bih predsjednicu na par okolnosti.

Prije svega da se, u pripremi svog prvog službenog dolaska u Istru, savjetuje i s predstavnicima lokalnih vlasti, pa i civilnog društva, u kojem ubrajam i nacionalne manjine, a ne samo sa stranačkim kolegama. Tako neće ponavljati greške Franje Tuđmana na kojeg se u Istri, u najmanju ruku, ne treba pozivati.

Drugo, ne mora se baš uvijek, na pitanje o nacionalnim manjinama, odgovoriti usporedbama s Hrvatima u susjednim zemljama. Ja prvi kažem da je ustavna obveza Predsjednika republike i svih drugih dužnosnika baviti se dijasporom, i da je u toj obavezi Hrvatska odavno podbacila. Ali, korelacije između ta dva problema nema, kao što nema niti bukvalnog reciprociteta, osim ako se želi nekome uskratiti zaštitu. Drugim riječima, i nacionalne manjine u zemlji i dijaspora moraju biti u predsjedničkoj agendi, ali prizivanje reciprociteta, lako prelazi u ucjenu, od koje ispaštaju i jedni i drugi. Vjerujem da su danas ta vremena prošlost.

Treće, zabrinuo me odgovor gospođe Grabar-Kitarović u talijanskom tisku na pitanje dvojezičnosti u Vukovaru. Odgovorila je, očekivano, da su rane još svježe, i da razumije otpor Vukovarčana Hrvata. Nadamo se da ga ne opravdava, jer radi se o nepoštivanju zakona. Zbunjuje me drugi dio izjave: problem je nezaposlenost, kaže Kolinda, i dvojezičnost ne pomaže srpskoj manjini naći posao. Kao da razbijanje ploča pomaže hrvatskoj većini. Treba shvatiti da ćirilica u Vukovaru za Srbe ne predstavlja nikakav iskaz nacionalizma, ona je samo vidljiv znak da su i oni u Vukovaru doma, što je nepobitna povijesna činjenica.

Na kraju, poziv na jedinstvo predsjednice Grabar-Kitarović u izvanrednim ekonomskim okolnostima, racionalan je i razumljiv. Neshvaćanje te činjenice zabrinjava, i prijeti da će prerasti u medijski cirkus, možda i u politički horor. To nam, složit će te se sa mnom, najmanje treba. Zato podržavam taj prvi Kolindin projekt.


Podijeli: Facebook Twiter