Pro bono: Ne varajte fra Tomislava!

Furio Radin (M. MIJOŠEK)
Furio Radin (M. MIJOŠEK)

Fra Tomislav, mladi župnik Sv. Antuna u Puli, najbrojnije istarske župe, opet pobuđuje medijsku i svekoliku pažnju. Prije nekoliko godina ukinuo je sve vjerske pjesme na talijanskom, što je izazvalo revolt Lidije Percan i drugih članova crkvenog zbora koji nisu mogli shvatiti što je redovnik imao protiv jezika dijela svoje župe, ali i sv. Franje, osnivača njegova reda. Na konferenciji za tisak pojavio se i on sa svojim smartphonom posljednje generacije, slikao je, snimao, sastavio fonogram kao u Saboru i objavio ga na zidnim novinama svoje župe.

Lani je Tomislav promijenio "target" svojih križarskih ratova. Prosvjetljenje se desilo na pulskom merkatu, gdje je zatekao prodavača kalendara i vjerskih sličica. Što bi u tom slučaju radio sv. Franjo Asiški? Valjda skinuo svoju lacosticu, najkice s amortizerima i senzorom za mjerenje kalorija, izvadio ipad3 iz torbe i digitalni sat s GPS-om i sve poklonio prevarantima te tražio da oni njemu oproste i da se mole za njegove grijehove jer je on zadnji od svih ljudi, i zato najviše treba Boga, ali i Bog njega.

Tomislav se odlučio za drugačiji protokol: "Vade retro, Satana, to su kalendari katoličke misije, a ne tvoji, to su sličice za koje treba doći u moju crkvu, a ne na tržnicu ispred ribarnice. Niti ja ne plaćam poreze, ali kod vas je to ilegalno! Slikat ću vas svojim touch-screenom, prijavit ću vas policiji preko njene web stranice, trunut ćete u zatvoru jer radite moj posao. Ilegalci jedni, platit ćete vi!" I bijaše tako, osim što, na žalost redovnika, još nitko nije stavljen iza brave.

I sada posljednji, barem za sada, čin: uzaludni pokušaj prevare fra Tomislava, i to baš u crkvi sv. Antuna, na domaćem terenu našeg junaka, nakon što je lopov imao uspjeha kod drugih župnika, barem tri, koristeći priču o dragovoljcu koji nije vidio sina šest dugih godina. Obratite pažnju na fratrovu izjavu novinarki ovih novina: "Pitao sam ga zašto vara, i to svećenike, zašto laže, i to na ispovijedi"(!!!).

Orkotoćo, rekli bi moji prijatelji iz Dva ferala, tu nešto ne štima! Zašto vara, i to svećenike, taj dio izjave ne opravdavam, ali razumijem kao staleški i sindikalni stav. Zašto varate radnike, poljoprivrednike, svećenike, svatko gleda svoje i rekli bismo u takvoj dinamici teži se ostvarenju socijalne države i pravde, shvaćene kao interakcija niza partikularnih interesa. Ne znam kako bi reagirao sv. Franjo, pretpostavljam da bi prevaranta pozvao na ručak i poklonio mu sandale i milodare, ali fra Tomislav nije od jučer, on zna da ako ne čuvaš svoje, ne možeš tražiti niti od vjernika da financiraju župu i da ako ne braniš čast, gubiš autoritet.

Zato naš fratar izvadi svoj multimedijalni pametnjak i trči za kriminalcem koji je parkirao auto iza njegovog velikog, tako da ga isprva ne vidi, ali ipak, uvježban je i u kondiciji pa ga ovjekovječi: njega, auto, tablice. U buksu!

Ono što ne razumijem, i što me ozbiljno i iskreno zabrinjava, je drugi dio rečenice. Naime, prevarant se, prijašnjih dana, bio ispovjedio tri puta i sada ga fra Tomislav vodi po četvrti put u svoj konfesional. I nakon toga objavljuje urbi et orbi da je lagao na ispovijedi?! Pokušajte se sjetiti, vi koji se ispovijedate: Pater, imao sam grešne misli. Koliko puta? Dva puta. Lažeš, sine. Da, ali ja sam grešnik na ispovijedi, koja je tajna između mene i vas. To je sigurno sine, ali zato sto očenaših ti ne gine!

Fra Tomislav je izjavio da mu je vjernik, ili osoba, ili lopov, svejedno za našu priču, lagao na ispovijedi te ga je slikao, prijavio policiji i to sve objavio u Glasu Istre. To je scenarij za film, a ne da tamo negdje neki irski svećenik zna tko je ubojica, ali ne može reći policiji jer je to naprosto nemoguće, nakon ispovijedi!

Ono jutro kada su Pica, majka sv. Franje Asiškog, i Pietro iz Bernardona, njegov otac, nosili sina i budućeg radikalnog zaštitnika siromašnih na krštenje, bili su uvjereni da će ga zvati Giovanni. Novu odluku objavio je sam otac svećeniku sljedećim riječima: "Pater, ja živim od trgovine tekstilom s Francuskom, zato ću ga zvati Francesco". Franjevac Tomislav bi se, očito, puno bolje slagao s Pietrom nego s njegovim slavnim sinom Francescom. (Furio RADIN)


Podijeli: Facebook Twiter