Prizori hokeja u pulskoj Areni obišli svijet

Prizori koji su obišli svijet
Prizori koji su obišli svijet

Spektakl hokeja na ledu u pulskoj Areni zabilježen je diljem svijeta. Osim što je CNN zatražio "live" materijale iz Pule, ugledni CBS na svojim stranicama donosi fotografije s događaja i piše: "Samo zato što je NHL ušao u lockout, to ne znači da se nije igrao lijep, pozornosti vrijedan hokej. Takav se hokej igrao u Puli u Hrvatskoj usred rimskog amfiteatra. Može li bolje od toga?".

Na svojim internetskim stranicama hokejaška federacija (IIHF) pod naslovom "Veni, vidi, vici" o pulskom događaju u petak bilježi:

- Ovo je povijesni događaj. Nikad prije nitko nije igrao hokej na ledu na tako neobičnom mjestu. U pulsku Arenu, dvije tisuće godina kasnije, drugačiji gladijatori izašli su na ledenu pozornicu igrati hokej. I naši mediji dobro(namjerno) su popratili hokej u Puli, no bilo je i nekih manjih ekscesa.

- Više se nećemo upuštati u ovakav cirkus, navodno je predsjednik Medveščaka Damir Gojanović rekao novinaru Jutarnjeg lista u petak nakon prve večeri u Areni koja je umalo završila debaklom uslijed topljenja leda. Je li uistinu to rekao, upitali smo ga nakon što je "Ice Fever" okončan u punom pulskom amfiteatru.

- Novinari su možda izvukli takav naslov iz konteksta. Rekao sam u petak da mi organizatori nisu predočili sve činjenice koje su moguće da bi događaj uspio ili ne. Rekao sam da ne znam da li ću sljedeći puta ulaziti u ovakav rizik. Da smo smatrali da je ovo cirkus, ne bismo ni ulazili u cijeli projekt u Puli, rekao nam je Damir Gojanović.

Onda je rezime svega ipak bitno drugačiji?

- Vrijednost ovog projekta je neopisiva. Na njemu je dobila Hrvatska, Istra, Pula i mi. Ova slika je otišla u svijet. Još jednom bih se zahvalio Puljanima i vodstvu Grada Pule. Da nije bilo toliko kooperativnih ljudi u Puli, nikad se ne bi ovo dogodilo, zaključio je predsjednik Medveščaka.

Grad nije platio ni lipe za hokej u Areni

Vijest objavljena u nedjeljnom izdanju jednih hrvatskih novina da je Grad Pula platio 1,7 milijuna kuna organizatorima "Arena Ice Fevera" izazvao je niz nedoumica u javnosti. Ipak, podatak se pokazao neistinitim, a to su nam potvrdili i prvi čovjek Grada Boris Miletić, organizator Ozren Müller, pa i autor članka.

- Mi smo organizatoru izdali dozvole, ustupili infrastrukturu: Arenu, parkirališta, Karolinu, te pokrili komunalije poput čišćenja i vode, ali nikakav novac nismo platili da bi se hokej igrao u Areni, rekao nam je gradonačelnik Miletić.

Priču oko novca iz gradske blagajne za hokej demantirao je i Ozren Müller iz CMS Sports AG-a.

- Ništa Grad Pula nije platio, a novinar je napravio nenamjeran previd. Već sam ranije istaknuo da se projekt financirao od prodanih ulaznica, a Grad Pula nam je pomogao infrastrukturom i komunalijama. Stoga smo i organizirali drugo klizanje za građane, kazao nam je Müller. (Piše Goran ROJNIĆ; snimio Milivoj MIJOŠEK)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter