Priznanjima ovjenčana 24 istarska vina

Luciano Visintin pobrao je lovorike s Veraldinim Istrianom (M. MIJOŠEK)
Luciano Visintin pobrao je lovorike s Veraldinim Istrianom (M. MIJOŠEK)

Čak 24 istarska vina ovjenčana su priznanjima na ovogodišnjem ocjenjivanju najuglednijeg svjetskog vinskog časopisa Decanter. Prema nedavno objavljenim konačnim podacima (sredinom svibnja bili su poznati samo šampioni), ukupno su 63 hrvatska vina dobila neko od mogućih Decanterovih priznanja. To znači da su istarski vinari pokupili nešto više od jedne trećine svih priznanja dodijeljenih hrvatskim vinima, i da će Decanterovo ocjenjivanje 2016. godine biti upamćeno upravo po dominaciji istarskih vina.

Najuspješnija istarska vinarija po broju osvojenih priznanja je Agrolaguna odnosno Vina Laguna s ukupno devet nagrada, a slijede Veralda s četiri, među kojima i ono najsjajnije priznanje za najbolje vino na svijetu, i Matošević s tri priznanja.

Najbolje na svijetu

Najvažnije među ovim priznanjima svakako je naslov najboljeg monosortnog crvenog vina na svijetu koji je osvojio Veraldin Istrian, teran iz berbe 2015. godine, o čemu smo pisali još u svibnju kada je Luciano Visintin dobio Decanterovu obavijest o ovom izvrsnom priznanju. Podsjetimo, ova se titula službeno zove "Platinum - Best in Show: Best Red Single-Varietal over £15". Osim kao monosortno crveno vino, Istrian je kategoriziran i među vina skuplja od 15 britanskih funti po boci.

Među ostalim ovogodišnjim istarskim dobitnicima Decanterovih priznanja dva su vina nagrađena srebrnim medaljama, 13 brončanih medalja, a osam ih je osvojilo oznaku "commended", odnosno posebnu preporuku. Srebrne Decanterove medalje dobili su Agrolagunina vina Festigia cabernet sauvignon 2013 i Festigia merlot 2013. Brončanim medaljama nagrađeni su Benvenutijevi Corona grande (2013.) i teran iz 2012. godine; Matoševićeva bijela Grimalda iz 2012.; crna kupaža Meneghetti iz 2011.; Veralda malvazija Prestige iz 2011., Veralda refošk rose iz 2015., te Veralda pjenušac brut rose iz 2015.; a Agrolaguna odnosno Vina Laguna je dobila brončane medalje za svoja vina Festigia malvazija (berba 2015.), Festigia riserva cabernet sauvignon (2011.), Festigia riserva malvazija akacija (2013.), Laguna malvazija (2015.), Festigia malvazija (2013.) i Festigia malvazija Vižinada (2013.).

Posebne preporuke

Oznaku "commended" odnosno posebnu preporuku Decanterove komisije dobila su vina Malvazija Pilato 2015., Sauvignon blanc Pilato 2015., Matošević za dvije verzije Alba malvazije iz 2014., Meneghetti za bijelu kupažu iz 2012., Poletti za cabernet sauvignon iz 2009. i 2011., te Vina Laguna za crnu kupažu Festigia Castello iz 2013.

Napomenimo da nakon Veraldinog Istriana, koji je najprije morao dobiti dovoljno bodova za zlatnu medalju da bi ušao u nadmetanje za platinastu medalju (za najbolja vina u regionalnim kategorijama) i odatle se plasirati u nadmetanje za svjetski "best platinum" naslov, od svih ostalih hrvatskih vina u ovom Decanterovom ocjenjivanju odskače još jedino traminac od izborne berbe bobica iz 2011. iz Iločkih podruma, koji je dobio platinastu medalju kao najbolje hrvatsko slatko vino skuplje od 15 funti; dok preostalom 61 vinu nije dodijeljena niti jedna zlatna medalja već samo srebrne, brončane i posebne preporuke. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter