Priznanje za hrvatsku enogastrografiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ove godine cak su dvije tiskovine iz Hrvatske ušle u finale Nagrade Gourmand World Cookbook, odnosno izbora najboljih tiskovina vezanih uz enogastroužitke. Knjiga Srecka Lorgera "Sve je to jena kužina, Dalmatinske rici II", u izdanju V.B.Z.-a natjece se kao finalist u kategoriji "Knjige o hrani" (Food Literature), a dvomjesecnik za kulturu stola "Ice&pice" finalist je pak u kategoriji casopisa.

Ovo priznanje hrvatskoj enogastrografiji predstavili su u ime V.B.Z.-a Zoran Simic te u ime "Ica&pica" njegov glavni urednik Petar Fabijanic na jucerašnjoj konferenciji za novinare u zagrebackom restoranu Lanterna.

Knjiga Srecka Lorgera nije kuharica, objasnio je Simic, radi se o slojevitom djelu fokusiranom na istraživanje leksika vezanog za tradicionalno kulinarsko umijece, a u finalu ce se boriti s knjigama: brazilskom "O Gauso Marisco" Brena Lernera, grckom "The Language of Taste" Marianne Kavroulakis i irskom "Boiling Pot" Nicka Muniera.

"Ice&pice" izlazi od veljace 2007. i otad se stabilizirao na najmanje 15.000 primjeraka po broju. On ce se natjecati u kategoriji s renomiranim casopisima: austrijsko-njemackim "Falstaff", nizozemskim "Bouillon Culinaire" te americkim "Lucky Peach".


Podijeli: Facebook Twiter