Priznanje talijanskom istraživacu Nezakcija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nagradu Hrvatskoga arheološkog društva (HAD) za doprinos u radu Društva "Don Šime Ljubic" u utorak je primio Marko Mendušic iz Šibenika, dok je godišnju nagradu "Josip Brunšmid" dobila Slavica Filipovic iz Osijeka.

Na svecanosti urucenja nagrada za 2011. godinu u Matici hrvatskoj, za pocasnog clana Hrvatskoga arheološkog društva proglašen je Guido Rosada, zbog više od tri desetljeca kontinuirane i aktivne suradnje u arheološkim i znanstvenim istraživanjima, kao i u nakladnickoj djelatnosti u Hrvatskoj i u promidžbi naših arheoloških rezultata i lokaliteta u svijetu.

Profesor Guido Rosada (1945., Venecija) višegodišnji je djelatnik Sveucilišta u Padovi, odnosno Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta i nositelj kolegija Anticka topografija. Istraživao je u Nezakciju kod Pule i sa skupinom autora objavio publikaciju o prapovijesnom i antickom Nezakciju, "Oppidum Nesactium. Una citta istro-romana" (Treviso, 1999.).

Jedan je od utemeljitelja Medunarodnog istraživackog centra za arheologiju Sveucilišta u Zagrebu (1994.) i stalni je clan Medunarodnog savjeta Centra i Medunarodnog uredništva casopisa Histria antiqua. Cesto je boravio u Istri kao gost Medunarodnog istraživackog centra za arheologiju Brijuni - Medulin.

Tijekom Domovinskog rata na Sveucilištu u Padovi organizirao je predstavljanje izložbe "Uništena hrvatska arheološka baština", uz odgovarajuca predavanja sveucilišnim djelatnicima. (Hina/GI)


Podijeli: Facebook Twiter