Priznanje Palestine usuglasiti sa SAD-om i EU-om

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Politiku prema Palestini Hrvatska usuglašava sa SAD-om i EU-om, pa ce tako i odluciti treba li priznati palestinsku državu, izjavio je u Zagrebu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandrokovic, nakon što se s kolegom iz Izraela Avigdorom Liebermannom složio da su odnosi Hrvatske i Izraela najbolji do sada.

- Hrvatska pomno i pozorno prati razvoj situacije na Bliskom istoku. Konacnu odluku o priznanju palestinske države donijet cemo nakon konzultacija s EU-om i SAD-om, te na temelju vlastitih procjena, odgovorio je hrvatski ministar na novinarsko pitanje je li Hrvatska odlucila kako ce u rujnu glasati u Vijecu sigurnosti, za kada je Palestinska samouprava najavila službeni zahtjev u UN-u za medunarodnim priznanjem Palestine.

Priznanje Palestine Jandrokovic je nazvao "osjetljivim i kompleksnim". Službeni Zagreb tako nastavlja dosadašnju politiku gradenja što boljih odnosa s Izraelom, ali i poboljšavanja odnosa s Palestinskom samoupravom, uz službeni stav da podržava mirni rasplet i uspostavu dvije dobrosusjedske nezavisne države.

Takvu politiku usuglašavanja s medunarodnim partnerima bivši ministar vanjskih poslova Mate Granic opisuje kao "jedinu mogucu strategiju". "Kao clanica NATO-a, a uskoro i EU-a, Hrvatska svoju vanjsku politiku mora usuglašavati i sa SAD-om, glavnim strateškim vojno-sigurnosnim partnerom, ali i s EU-om, kojoj ce uskoro pristupiti. Za malu zemlju kojoj je kolektivna sigurnost iznimno važna, konzultacije te vrste itekako su potrebne", ocijenio je za Novi list Mate Granic.

Izraelski ministar Liebermann, kojega su tijekom službenoga posjeta Zagrebu primili državni celnici, oštro je osudio palestinski zahtjev za priznanjem u UN-u. "Svaki unilateralni korak potkopat ce mirovni proces i donijeti samo nove probleme, sukobe i trvenja u regiji. Posljedice jednostranih poteza ne mogu se predvidjeti", kazao je Liebermann, odgovarajuci na novinarsko pitanje.

On tvrdi da gradnja židovskih naselja na Zapadnoj obali "nije prepreka miru". Drži takoder da bi ustanci u arapskim zemljama trebali izazivati vecu pozornost medunarodne zajednice nego izraelsko-palestinski odnosi koji su, usprkos teškocama, "pod kontrolom".

Hrvatska posljednjih godina održava intezivne diplomatske odnose s Izraelom, pa je susret ministara vanjskih poslova bio treci u godinu i pol. Potkraj ožujka, predsjednica Vlade Jadranka Kosor boravila je u službenome posjetu Izraelu, a tada je posjetila i Palestinsku samoupravu, sastavši se s premijerom Salemom Fajadom i predsjednikom Mahmudom Abasom. Najavila je da ce Hrvatska odrediti nerezidentnog diplomatskog predstavnika za Palestinu sa sjedištem u Zagrebu, no to, kako doznajemo u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, još nije ucinjeno.

U posjet Hrvatskoj uskoro ce doci predsjednik izraelskog parlamenta, a ministar Liebermann kazao je kako Izrael ocekuje da ce predsjednik Republike Ivo Josipovic potkraj godine posjetiti Jeruzalem. (Boris PAVELIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter