Priznanje dokumentarcu "Veruda - film o Bojanu"


Na netom završenom ZagrebDoxu, veliki pečat za najbolji dokumentarni film u međunarodnoj konkurenciji osvojio je film "Virunga" Orlanda von Einsiedela. Dramatična je to i dirljiva priča o četiri osobe koje se bore za spas Nacionalnog parka Virunga u Kongu, doma mnogih od preostalih 800 planinskih gorila i pritom riskiraju živote u borbi protiv krivolova, ilegalnog crpljenja nafte i naoružanih pobunjenika.

Najboljim je dokumentarcem u regionalnoj konkurenciji proglašen film mađarskog redatelja Marcella Geröa "Kainova djeca", potresna priča koja u dugom vremenskom razdoblju prati dječake koji su zbog ubojstava izdržali zatvorske kazne te se nakon 30 godina nalaze na margini društva.

Posebno priznanje dodijeljeno je redatelju Igoru Bezinoviću za  film "Veruda - film o Bojanu". Ovaj 33-minutni dokumentarac u produkciji HRT-a prati priču 24-godišnjeg Puljanina Bojana, koji je proveo četiri i pol godine u hrvatskim zatvorima, a 20 godina svog života proveo je u pulskom kvartu Veruda. Tijekom snimanja filma, Bojan je prvi put u životu snimio pjesmu, a inspiraciju za pjesmu dobio je u zatvoru.

Ovaj se film, kako je naveo stručni žiri, ne razmeće zanatskim alatima; najmanje je maniristički od svih filmova u konkurenciji te je "toliko osnovan da je gotovo futuristički, a karakter mu je toliko radikalan da govori o životu ne takvom kakav jest, nego kakav očekujemo da bude".

Redatelj Bezinović je najpoznatiji po dugometražnom dokumentarcu o studentskoj blokadi zagrebačkog Filozofskog fakulteta 2009. "Blokada", a za film "Veruda" veli da je nastao u neuobičajeno kratkom vremenu. Snimljen je u Puli u svega pet dana.

- Od Bojana smo dobili vrlo iskren i precizan nastup. Njemu je bitno da ga se percipira kao osobu koja je ostavila kriminalnu prošlost iza sebe, kaže Bezinović, dodajući da ovo nije klasični aktivistički dokumentarac kakvim se inače bavi, nego da je ovo, praktički, bio naručeni film.

- Riječ je HRT-ovom serijalu od četiri epizoda, od kojih sam dvije režirao ja, a dvije Đuro Gavran, i koje će na jesen biti emitirane na Hrvatskoj televiziji. Dokumentarna serija zove se "Druga šansa" i bavi se zatvorenicima koji su prije isteka kazne puštaju na uvjetnu slobodu, da bi se lakše integrirali i društvo, nastavlja Bezinović. Reakcije publike na ZagrebDoxu su, kaže, bile fenomenalne; ovo je prvi put da mu film nije dobio niti jedan negativan komentar, a i Bojan je došao na premijeru i bio prezadovoljan.

"Veruda - film o Bojanu", možda ponajviše zbog snimanja pjesme nastale u zatvoru, uvršten je i u regionalnu konkurenciju predstojećeg Festivala dokumentarnog rock filma DORF koji će se održati u Vinkovcima od 12. do 15. ožujka i na kojem će se prikazati ukupno  30 glazbenih dokumentaraca iz 12 zemalja. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter