Priznanja tvrtkama koje su zaslužne i za razvoj Istre

Sjednica Gospodarskog vijeća Županijske gospodarske komore
Sjednica Gospodarskog vijeća Županijske gospodarske komore

Na sjednici Gospodarskog vijeća HGK-Županijske komore Pula dodijeljena su priznanja tvrtkama koje na području Istarske županije djeluju nekoliko desetljeća i koje su uvelike doprinijele razvoju gospodarstva regije. Najstarija među njima, Vodovod Labin, postoji već 75 godina.

Direktor Dino Škopac je prilikom preuzimanja priznanja kazao da su za uspjeh ovog društva zaslužni i prethodni rukovodeći ljudi, a tvrtka do 2014. kani pokriti više od 99 posto Labinštine pitkom vodom. Priznanje su dobili i pulska Brionka (70 godina rada), Herculanea (50), Puljanka (65), Istra (60), Istarske knjižare (65), Nove istarske knjižare (45), porečka Plava laguna (50), labinska Elektra (55), pazinski Vladimir Gortan (65) te buzetski Drvoplast (45).

Istarski dožupan Vedran Grubišić čestitao je vodećim ljudima tih tvrtki te rekao da se iduće godine u Istri očekuje između milijardu i pol i dvije milijarde novih investicija, a dio će zacijelo uložiti i ove tvrtke. Dodao je da se iduće godine putem EU projekata očekuje još stotinjak milijuna eura.

Pročelnica Porezne uprave-Područnog ureda Pazin Ingrid Žudih Koroman predstavila je nedavno usvojeni Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom čiji je cilj putem fiskalnih blagajni uvesti disciplinu i nadzor u sustav prometa gotovinom radi bolje naplate poreza, odnosno suzbijanja utaje.

Naime, vrlo je visoka razina neprijavljenog prometa, rekla je pročelnica te najavila tri faze fiskalizacije. U prvoj, koja počinje 1. siječnja iduće godine, obveznici fiskalizacije postat će veliki i srednji poduzetnici neovisno o djelatnosti, u drugoj (od 1. travnja) trgovci i slobodna zanimanja, a od 1. srpnja svi ostali. Izuzetak su oni koji nemaju obvezu izdavanja računa.

Sonja Grozić Živolić, pročelnica Županijskog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, predstavila je projekt "Dobri ljudi-djeci Hrvatske" koju provodi zaklada Vaša pošta. Zakladu je 2011. osnovala Hrvatska pošta u cilju pružanja novčane potpore štićenicima dječjih domova tako da se za djetetova boravka u instituciji na njegovo ime uplaćuje polica životnog osiguranja u protuvrijednosti od 6.000 eura, a koja bi se djetetu isplaćivala nakon što napusti dom kao rentna polica u razdoblju od dvije godine.

- Dosad je u Hrvatskoj osigurano 160 djece. U Istri je projekt prvi put predstavljen 3. prosinca, a sklapanje polica životnog osiguranja za korisnike Dječjeg doma u Puli (s ukupno 53 djece) potvrdili su IŽ, Grad Pula i Općina Motovun koji će uplatiti po dvije police, rekla je Grozić Živolić. U iduća dva mjeseca očekuju se i potvrde Buzeta, Umaga, Poreča, Pazina, Novigrada, Rovinja, Buja, Medulina, Županijske komore Pula i pulskog Lions kluba. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter