Priznanja Turističkoj zajednici, školi i NK Valbandonu 72

(Zvjezdan STRAHINJA)
(Zvjezdan STRAHINJA)

Zahvalnice u povodu Dana općine Fažana dodijelio je proteklog vikenda na prigodnoj svečanosti općinski načelnik Radomir Korać predstavnicima Osnovne škole Fažana, Turističke zajednice Fažana i Nogometnog kluba Valbandon 72. Razlog su dugogodišnji rad za opće dobro i promociju općine od samog osnutka ovih ustanova i društva čije se obljetnice obilježavaju upravo ove godine.

Već smo pisali da TZ Fažane ove godine slavi 15 godina otkako je ustoličen u tada mladoj općini Fažana, 45 godina je prošlo, kako i ime kluba sugerira, od osnutka NK Valbandon 72, a čak 200 godina od osnutka prve osnovne škole u Fažani.

Mada je zgrada mjesne škole, odnosno njen stari dio, izgrađen između dva velika rata, a današnja Osnovna škola ustrojena nakon Drugog svjetskog rata, činjenica je da je 1817. u Fažani, odlukom austrijskih vlasti, osnovana jedna od prvih, ako ne i prva javna škola za područje bivše mletačke Istre i kvarnerskih otoka po austrijskom ustroju. Škola se nalazila u staroj Fažani, na lokaciji koja se i danas zove Trg stare škole. Prvi učitelj bio je mjesni svećenik rodom iz Galižane Antonio Tesser, koji je podučavao vjeronauk, čitanje i pisanje te računanje, a nakon njegovog kratkog učiteljskog staža školu je preuzeo učitelj Giuseppe Mattassi iz Brtonigle.

Dodjeli zahvalnica na svečanosti u Multimedijalnom centru prethodio je pjevački i klavirski nastup mlade glazbene nade Olivije Malbon, čije je izvedbe publika popratila gromoglasnim aplauzom. Članovi plesne skupine KUD-a Ulika, nakon što je njihov zbor otpjevao himne pod dirigentskom palicom Mondine Gavočanov, otplesali su i nekoliko plesova pod vodstvom Nerine Štajner. Nakon svečanosti uslijedila je druženje i koncert Dua Mot i Erika Balije.

Ovogodišnju su proslavu Dana općine, pratili višednevni sportski, zabavni i kulturni programi, pa je između ostalog počeo i četvrti međunarodni "Giuseppe Biasuzzi Brioni Fažana kup" za mlade nogometaše, a nastavlja se i sljedećeg vikenda, te je održana Brionska regata Fažanskim kanalom te Prvi plivački maraton za profesionalce i rekreativce.

Za rekreativce su u subotu održane i sportske igre, odnosno takmičenje u tri vještine. U boćanju su pobijedili Slavko Kresino i Bruno Piljan, pred Marijom Terzić i Antom Matoševićem, a treće mjesto pripalo je Josu Topiću i Miloradu Belušiću. Prvo mjesto u pikadu za žene pripalo je Dragani Sabadoš, druga je bila Marica Pliško, a treća Ljiljana Šokčević, dok je među muškima slavio Milorad Belušić, drugi je bio Mitar Gavočanov, a treći Mitar Ostojić. Titulu u briškuli uzeo je par Bužleta-Gavočanov pred parovima Mušković-Rabar i Racan-Šupraha. Nagrade su pobjednicima podijeljen na koncertu grupe Trio Rio i Jozefina, pred crkvom sv. Kuzme i Damjana, gdje je održan i Mariachi i Abba show.

(Z. STRAHINJA)






Podijeli: Facebook Twiter