Priznanja najzaslužnijima za medulinski turizam

Petar Bertanjo prima plaketu i šanpjera (T. GRBIĆ)
Petar Bertanjo prima plaketu i šanpjera (T. GRBIĆ)

Navršava se 55 godina od osnivanja Turističkog društva Medulin, čiji je sljednik današnja medulinska Turistička zajednica. Daleke 1958. grupa entuzijastičnih Medulinaca osnovala je društvo, a novcem koji su tada dobili od Skupštine Općine Pula izgradili su sanitarni čvor u današnjem kampu Medulin. Od prihoda kampa koji su se skupljali deset godina, 1968. osnovano je poduzeće Medulinska Rivijera. U roku od nekoliko godina izgrađeni su hoteli, zabavni centar, asfaltirana je cesta od Pule do Medulina, izgrađena benzinska crpka, pošumljena Vižula.

Kako se ne bi zaboravila zasluga i iskazala zahvalnost entuzijastima koji su doprinijeli da Medulin postane svjetski poznata turistička destinacija, u petak su u hotelu Park Plaza u Medulinu dodijeljena i priznanja najzaslužnijima. Plakete i šanpjera posthumno su dobili prvi tajnik Turističkog društva Medulin Josip Kirac, prvi profesionalni tajnik TD-a i komercijalni direktor Medulinske Rivijere Anton Jukopila, predsjednik poslovodnog odbora Medulinske rivijere do osnivanja poduzeća Nikola Demarin, direktor Medulinske rivijere Kazimir Lazarić i Ivan Šugar koji je kao volonter izrazito doprinio razvoju medulinskog turizma. Srećko Cukon kao jedan od tajnika TD-a također je nagrađen, ali je zbog bolesti bio spriječen preuzeti plaketu, a uručene su i Vladislavu Lorencinu, prvom predsjedniku TD-a i Petru Bertanju, jednom od osnivača TD-a.

Priznanja su uručili medulinski načelnik i predsjednik TZ-a Goran Buić te direktor TZ-a Aldo Dobrovac.

Na svečanosti je istaknuto da se trud od prije 55 godina iznimno isplatio jer već dvije godine Medulin bilježi više od 2,3 milijuna noćenja što samo dokazuje da je Medulinu budućnost u turizmu. Na svečanosti se mogla razgledati i izložba starih fotografija, pogledati film o razvoju medulinskog turizma i kušati jela koja se na meniju nalazila sedamdesetih godina u medulinskim hotelima. Program je upotpunio i nastup Društva kulturno-umjetničkog stvaralaštva Mendula te udruge Sakramenski. (T. GRBIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter