Prizivni sud BiH potvrtio pritvor Budimiru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prizivno vijeće suda BiH potvrdilo je u petak odluku o određivanju jednomjesečnog pritvora predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru i još četvero osoba osumnjičenih za korupcijuu, odbacujući u cijelosti žalbe odvjetnika i prihvaćajući dodatna obrazloženja državnog odvjetništva da je riječ o kaznenim djelima sa zapriječenom kaznom od deset godina zatvora, objavo je sud.

Po riječima glasnogovornice Aide Delić-Volaš, izvanraspravno vijeće suda odbacilo je prigovore odvjetnika osumničenih.

"Istim rješenjem prihvaćena je žalba tužiteljstva BiH od 29. travnja zbog postojanja izvanrednih okolnosti kad je riječ o kaznenom djelu za koje je zapriječena kazna zatvora u trajanju od deset godina ili teža kazna", rekla je Aida Delić-Volaš. Po njezinim riječima, prihvaćeno je i obrazloženje državnog odvjetništva za određivanje pritvora jer postoje okolnosti u kojima bi moglo doći do remećenja javnog reda.

U odluci sudskog vijeća BiH o određivanju pritvora, donešenoj u ponedjeljak, navedeno je da su razlozi zadržavanja vezani uz opasnost bijega, budući većina osumnjičenih posjeduje dvojno državljanstvo, bosanskohercegovačko i hrvatsko, te utjecaja na svjedoke i prikrivanja ili uništavanja dokaza.

Budimirov odvjetnik Ragib Hadžić izjavio je za Federalnu televiziju da je očito kako je prizivno vijeće Suda BiH pogleglo pritisku s određivanjem pritvora.

"Prizivno vijeće je bilo pod dojmom velikog medijskog zanimanja i velikog pritiska pa je donešena takva odluka", rekao je Hadžić. On tvrdi da nema nikakvih razloga za zadržavanje Budimira u pritvoru.

Uz Budimira, pritvor je u petak potvrđen i za njegova savjetnika Petra Barišića, predsjednika povjerenstva za pomilovanja Hidajeta Halilovića te predsjednike bošnjačke i hrvatske udruge razvojačenih branitelja Sauda Kulosmana i Ivana Jurčevića, koji su uhićeni protekloga tjedna pod sumnjom da su primali mito za pomilovanje desetine kriminalaca. Ostalih 20-tak uhićenih u akciji suzbijanja korupcije pušteno je da se brane sa slobode. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter