Prizivanje prošlosti na porečkom annaleu


 U Istarskoj sabornici u Poreču svečano je otvoren 52. annale, najstarija hrvatska skupna izložba suvremene umjetnosti.

Temom "Prizivanje prošlosti" ovogodišnja izbornica, povjesničarka umjetnosti Radmila Iva Janković, kustosica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, istražuje obnovljeno zanimanje umjetnika za povijest kao jedan od zajedničkih nazivnika pod koje je moguće sažeti domaću umjetničku scenu u posljednjih nekoliko godina.

Na pitanje zašto je upravo povijest dominantna, dolazi se do zaključka da se ljudi koji je, hvatajući se u koštac s budućnošću, ne uzimaju u obzir, nisu samo slijepi, već i opasni, istaknula je.

Dominira medij fotografije, što nije slučajno, jer se radi o dokumentu "per excellence", a izloženi su i pravi dokumenti, budući da umjetnici ponekad iskapajući vlastitu povijesti dolaze i do globalnih zaključaka.

Na otvorenju izložbe okupljenima su se, uz kustosicu, obratili pročelnik za kulturu Županije Istarske Vladimir Torbica, zamjenica gradonačelnika Poreča Nadia Štifanić Dobrilović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Sanja Radetić Fatorić i Andi Bančić, u Učilištu zadužen za likovnu umjetnost.

Annale, koji Učilište organizira uz potporu Ministarstva kulture, Istarske županije i Grada Poreča, moguće je pogledati do 9. rujna, radnim danima od 10 do 12 i od 19 do 22 sata. (Kristina FLEGAR; Simila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter