Privuci bavarskog gosta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gospodarska kriza u Njemackoj stvar je prošlosti. Oporavljene banke i autoindustrija signal su Nijemcima da nema straha za gubitak posla te da ponovno mogu planirati buducnost i putovati. Lani je s najemitivnijeg svjetskog turistickog tržišta ostvareno 64 milijuna putovanja, od kojih cak trecina bavarskih. Zato je na startu sezone 2011. u utrku za bavarskog gosta, na u srijedu otvorenom turistickom sajmu f.re.e u Münchenu, krenulo 1.500 izlagaca iz 54 zemlje svijeta.

- Hrvatska u ovom trenutku ima odlican buking, veli direktor I.D. Riva Toursa Selimir Ognjenovic. Riva je u usporedbi s lanjskim istim razdobljem u plusu za 24 posto. I drugi znacajniji touroperatori "knjiže" rast bukinga za špicu sezone oko 20 posto.

Ipak, Ognjenovic upozorava da ce ukupan rast njemackog tržišta ovisiti o predsezoni, posebice o svibanjskoj "rupi", kada bi touroperatori i hotelijeri morali ponuditi specijalne programe. Jedan takav realizirat ce Riva s poreckom Rivierom i Bavarskom televizijom. Planira se dovesti 400 gostiju "50 plus" generacije koji ce boraviti u hotelima s 4 zvjezdice, ici na biciklisticke ture, nordijsko hodanje te na druge organizirane izlete i aktivnosti.

Ako razdoblje od Uskrsa do konca lipnja bude dobro popunjeno, moguce je ostvariti izmedu 50 i 100 tisuca putovanja više nego lani, kada je u Hrvatsku stiglo 1,6 milijuna Nijemaca. Ukupni rast s ovog tržišta procjenjuje se na tri posto.

Nezaobilazan lajtmotiv münchenskog sajma je utjecaj sjevernoafricke krize na putovanja u te zemlje. Samo u zadnja tri tjedna stotinjak tisuca vec uplacenih aranžmana za Tunis i Egipat preusmjereno je na druga odredišta, od kojih su Španjolska i Turska uzele 90 posto, a Hrvatska svega jedan posto.

Turisticki znalci ovdje na sajmu u Münchenu, medutim, ocekuju jaku cjenovnu ofenzivu Tunisa i Egipta, koja ce u last minute ponudi pomesti konkurenciju. Nijemcima je vec odaslana tuniska ponuda: sedam dana polupansiona u hotelima s tri i cetiri zvjezdice, transferi i aviokarta, sve za 199 eura! Za usporedbu, najjeftiniji aranžman u posezoni u Hrvatskoj je 495 eura, a samo aviosjedalo skuplje je od cijelog tuniskog paketa za 30-ak eura.

Ovdje se vjeruje u siguran povratak Egipta i Tunisa ne samo zbog cijena, nego i zbog politicke poruke kojom Nijemci odlaskom na odmor u te zemlje žele pomoci razvoju demokracije. Inace, Egipat je lani povukao oko 1,2 milijuna putnika iz Njemacke, uglavnom u zimskim mjesecima, a Tunis 300 tisuca.


Podijeli: Facebook Twiter