Privremeno zbrinuti pulski beskucnici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zima je okovala Europu, a posebno je teška situacija na istoku, gdje je zbog arkticke hladnoce umrlo 89 osoba, a broj žrtava raste iz dana u dan. Da se slican scenarij ne bi dogodio i u Puli, odluceno je da se najugroženija kategorija, a to su beskucnici koji se nemaju gdje skloniti i koji su u opasnosti da se smrznu, privremeno smjeste u prostore nekadašnje Vile Marije u Gupcevoj ulici.

Kako se navodi u priopcenju Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Pule, "s obzirom na izrazito hladno i vjetrovito vrijeme koje je zahvatilo Pulu i nepogodne vremenske prognoze u iducim danima donesena je odluka o privremenom smještaju beskucnika i osoba bez osiguranog smještaja na podrucju grada Pule na lokaciji nekadašnjeg Doma za psihicki bolesne odrasle osobe (Gupceva 2)".

Grad je, naime, u ovoj zgradi osigurao nekoliko prostorija za privremeni prijem beskucnika te topli obrok i caj za sve koji budu ondje smješteni. Brigu o njihovu smještaju operativno ce voditi volonteri Gradskog društva Crvenog križa Pula.

Prva prostorija za prihvat, s osam kreveta, otvorena je u cetvrtak, a za našeg se posjeta oko 13 sati upravo se osposobljavala i druga soba s još toliko ležaja. Svi zainteresirani za privremeni prihvat mogu se osobno javiti u Dom ili pozivom Crvenom križu na broj telefona 091/723-1035. Beskucnici koje policijski i djelatnici Hitne medicinske pomoci zateknu na teretnu takoder ce se uputiti u ovo prihvatilište.

U Gupcevoj smo ulici, osim nekoliko volontera, zatekli i Neviju Srdoc, ravnateljicu Gradskog društva Crvenog križa Pula, koja nam je rekla da nitko od beskucnika još nije stigao, no oni su vec kontaktirani te se tijekom petka ocekuju prvi od njih koji ce prihvatiti poziv da se, barem privremeno, sklone sa zime. (Borka PETROVIC; Snimio M. ANGELINI)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA

 


Podijeli: Facebook Twiter