Privremeno proširenje privremenog vrtića

Mali sportski zrakoplov srušio se u Vrsaru (M. MIJOŠEK)
Mali sportski zrakoplov srušio se u Vrsaru (M. MIJOŠEK)

Tinjanci još uvijek napeto očekuju rezultate natječaja Programa ruralnog razvoja (mjera 7.4) na koji su kandidirali 9,5 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje novog tinjanskog vrtića. Taj bi novi vrtić trebao primiti ukupno 72 djece, u tri vrtićke i jednoj jasličkoj skupini. Hoće li tinjanski projekt proći na natječaju znat će se ove jeseni, a kako nakon objave rezultata treba provesti i obaveznu administrativnu proceduru, sve do javne nabave za odabir izvođača radova, građenje novog tinjanskog vrtića moglo bi početi negdje u 2018. godini, s izgledima da se dovrši u sljedećoj.

To znači da se još dvije godine treba nekako nositi s problemom nemogućnosti upisa sve tinjanske djece u dječji vrtić. Naime, trenutačno 24 tinjanske djece vrtić s cjelodnevnim programom pohađa u zgradi osnovne škole, a njih 16 pohađa poludnevni vrtićki program u prostoru bivšeg Cukerančić centra odnosno društvenog centra CMOK, u prizemlju općinske zgrade. Uslijed takvih ograničenih kapaciteta, svake jeseni u prosjeku desetoro tinjanskih mališana ne može upisati odnosno pohađati vrtić u središtu svoje općine.

Rekonstrukcija prizemlje općinske zgrade

Kako bi doskočila tom problemu, i privremeno riješila problem koji će trajno biti riješen izgradnjom novog vrtića, tinjanska se općinska uprava odlučila rekonstruirati prizemlje općinske zgrade, negdašnjeg zadružnog doma izgrađenog još 1950-tih godina, čega bi rezultat trebao biti više nego dvostruko povećanje površine namijenjene za privremeni vrtić. Naime, dio vrtića u CMOK centru na površini od 50 kvadrata je 2014. godine i otvoren s namjerom da bude privremen (tada je u "điru" bio nešto drukčiji koncept izgradnje novog vrtića, od čega se kasnije odustalo), ali je još uvijek ostao u funkciji. Domišljatim projektom taj će se dio vrtića uz rušenje nekih pregradnih zidova i podizanje novih, boljim funkcionalnim iskorištenjem prostora prizemlja zadružnog doma, proširiti za novih 65 četvornih metara, odnosno na kraju bi površina vrtića trebala iznositi 115 kvadrata. Radovima, koji bi se trebali dovršiti do rujna, se novi vrtićki prostor organizira u dvije sobe dnevnog boravka i dopunjuje garderobom, čajnom kuhinjom, spremištem, te sanitarijama za djecu i odrasle. Uz bolje iskorištenje dosadašnjih prostora, stari se vrtić proširuje i na pedesetak kvadrata dvorane tinjanskog Doma mladih. Ta je dvorana inače od stare tinjanske sale za ples preuređena u Dom mladih 2011. godine, a osim javnih priredbi i društvenih događanja, u njoj posljednjih godina svoje probe održava tinjansko Folklorno društvo Kumpanija kosirići, ovdje treniraju i članovi tinjanskog Karate kluba, a održavaju se i povremeni sportsko-rekreacijski programi. No, iako joj se s jedne strane oduzima pedeset kvadrata, dvorana se neće mnogo smanjiti, jer se na drugom kraju ruši povišena pozornica površine 38 kvadrata. Taj će se prostor izravnati s ostatkom dvorane pa će se u njoj i dalje moći odvijati sve aktivnosti kao i do sad, a kada to bude potrebno, u dnu dvorane postavljat će se montažna povišena pozornica. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter