Privremeni ugovori za korištenje državnih njiva

Ilustracija (M. MIJOŠEK/arhiva)
Ilustracija (M. MIJOŠEK/arhiva)

Agencija za poljoprivredno zemljište nedavno je pozvala sve poljoprivrednike i pravne osobe koje privremeno raspolažu zemljištem u vlasništvu države da se hitno jave u općine ili gradove ne bi li predale zahtjev i potpisale ugovor o privremenom korištenju.

Po jučer pristiglom pojašnjenju, poziv je upućen samo onim korisnicima kojima je istekao ugovor ili potvrda o korištenju državnog zemljišta.

"Svi oni koji su nezakonito i neovlašteno ušli u posjed, bez ikakvih dokumenata, bez pravne osnove, ne mogu sada potpisati ugovor o privremenom raspolaganju zemljištem na pet godina", pojašnjava Željana Ivanuš iz Agencije za poljoprivredno zemljište.

Pored zahtjeva za korištenje zemlje, predaje se i dokaz o načinu stjecanja mirnog posjeda (ugovor, potvrda ili drugi dokument), zatim potvrda da su platili korištenje tog zemljišta i izjavu općine ili grada da nemaju dugova za korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta.

Dug po potvrdi izdanoj od jedinice lokalne samouprave ne može se naknadno platiti, a trebao je biti plaćen do 31. prosinca 2012. godine.

Agencija za poljoprivredno zemljište poziva jedinice lokalne samouprave da ne sklapaju ugovore o privremenom korištenju ako podnositelji zahtjeva ne ispunjavaju uvjete. "U protivnom na takve ugovore nećemo dati suglasnost i poništit ćemo ih", poručuju.

Općine ili gradovi sklopljene ugovore moraju poslati Agenciji do 30. travnja u podne. Upute i obrasci nalaze se na mrežnim stranicama Agencije za poljoprivredno zemljište http://www.zemljiste.mps.hr/upute-za-privremeno-koristenje-drzavnim-poljoprivr. (J. ORLIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter