Privilegirane penzije manje od obicnih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog Zakona o smanjenju mirovina ostvarenih prema posebnim propisima, svaki treci sudionik NOB-a dobiva manju mirovinu od one na koju bi imao pravo po opcim propisima i da nije borac.

Zakon koji je izglasan lani smanjuje za deset posto mirovine saborskih zastupnika i dužnosnika, branitelja, politickih zatvorenika te boraca NOB-a kao i ostalih korisnika mirovina po posebnim propisima ako je mirovina veca od 3.500 kuna. Time ispada da je za oko 10.000 umirovljenika mirovina koja se vodi po povoljnijim uvjetima - zapravo postala nepovoljnija.

Od 1991. godine mirovine boraca tri su puta smanjivane - prvo pet, zatim deset pa ponovno deset posto. Za razliku od braniteljskih mirovina, boracki dodatak za umirovljenike NOB-a predstavlja tek manji dio mirovine jer vecina je odradila puni staž. Stoga se velikom broju umirovljenika isplati odustati od dodatka te mirovinu primati po opcim propisima, jer ce im time biti veca.

- Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje bi po službenoj dužnosti trebao izracunati isplati li se više umirovljeniku primati mirovinu po opcim propisima te mu isplacivati povoljniju mirovinu.

Medutim, to se sada ne dogada pa umirovljenici sami moraju odlaziti u urede HZMO-a i tražiti obracun, a rijec je o 80-godišnjacima, upozorio je Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a, koji je zajedno s HNS-om zatražio da se ovo pitanje uredi posebnim amandmanom.

Borci NOB-a vec godinama traže da ih se približi statusu hrvatskih branitelja, koji primaju u prosjeku 5.269 kuna mirovine. Broj umirovljenika NOB-a je trenutno 35.589, a njihova prosjecna mirovina iznosi 2.670 kuna.

- Ne tražimo dionice ili stanove, vec osnovne stvari, povecanje zdravstvene, mirovinske i invalidske zaštite, da izjednace nas koji smo stvarali hrvatsku državu s onima koji su je branili. Bez boraca i antifašista ne bi ni bilo Hrvatske, pogotovo pripojenja Istre.

Za razliku od branitelja kojima se pokrivaju kompletni troškovi sahrane, naši ljudi ne dobivaju ni lipe, istaknuo je Tomislav Ravnic, predsjednik županijskog Saveza antifašistickih boraca.

Upozorava da su im sve beneficije oduzete još pocetkom devedesetih, no unatoc tome država ih i dalje vodi kao one koji dobivaju privilegirane mirovine te im smanjuje primanja. I u Istri je mnogo umirovljenika NOB-a kojima bi mirovina bila nešto viša da im se isplacuje po opcim propisima.

No, upozorava Ravnic, problem je što mnogi to ni ne znaju, jer rijec je o starijim, teško bolesnim ljudima, koji cesto ne shvacaju komplicirane propise birokracije. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter