Privedeno i prijavljeno osam osoba

Prva ovosezonska kontrola ilegalne prodaje u Rovinju
Prva ovosezonska kontrola ilegalne prodaje u Rovinju

Preksinoćnja i velom tajne obavljena akcija kontrole ilegalne prodaje svjetlećih rekvizita i igračaka duž gradske rive i Trga maršala Tita urodila je, ribičkim rječnikom rečeno, dobrim ulovom. U istoj je samo u jednoj noći privedeno osam ilegalnih prodavača, kojima je roba na licu mjesta oduzeta i protiv kojih je podnesen  optužni prijedlog kod nadležnog Carinskog suda u Rijeci.

Civilna kontrola

Naime, u sinhroniziranoj akciji djelatnika carine, policije i gradskih komunalnih redara, kao u pravoj filmskoj priči izvedena je tzv. prepad akcija. Istovremeno, i u točno zakazano noćno vrijeme ekipe kontrole djelovale su na više punktova i time onemogućile dojave i upozorenja "ulovljenih" da upozore druge kolege -prodavače. Kvaka je bila i u tome, što je "kontrola" djelovala u civilnoj odjeći.

Tako je i jednim udarcem "ulovljeno više muha", a koliko je akcija bila tajna - svjedoči i sama činjenica što u nju nisu kao promatrači i svjedoci bili pozvani novinari, između ostalog i zbog bojazan da će se o njoj pričati i prije samog početka?! U svakom slučaju na djelu se nije pokazala ona "puno baba, kilavo dijete" već je sada, i to  zahvaljujući dovitljivosti kontrole, okončana je s "golom razlike u korist carine, policije i gradskih redara".

S tim u svezi valja i podsjetiti i da je lani bilo obavljeno više kontrola, ali sa slabijim rezultatima, pošto su se ilegalni prodavači prošle godine pokazali maštovitijim i dovitljivijim od komunalnih redara, koji da bi uopće mogli reagirati u svom društvu prilikom kontrole moraju imati djelatnike carine i policije.

Bit će ih još

No, kako doznajemo, preksinoć obavljena kontrola samo je prva u nizu najavljenih koje će se događati po istom principu- iznenada, istovremeno i u civilki. Inače, dodajmo i to da je uz oduzetu - zaplijenjenu robu (u potonjem slučaju vrijedne više tisuća kuna) predviđena novčana kazna, koja se Zakonom o trgovini (članak 73.) kreće u rasponu od minimalnih 5 do 15 tisuća kuna i odnosi se na fizičke osobe koje važi za osobe koje nisu ni privatnici ni trgovci i prodaju robu izvan prodavaonica…

U svakom slučaju od Elvisa Prenca, voditelja Odsjeka za komunalno i prometno gospodarstvo grada Rovinja, doznali smo da će nenajavljene inspekcijske kontrole ovog ljeta biti sastavnim, turističko-radnim dijelom sezona i ljeta u Rovinju. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter