Privedeno 58 izgrednika, 33 ozlijedenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagrebacka policija je veceras izvijestila da je privedeno pedeset i osam izgrednika zbog nasilnickog ponašanja te da je ozlijedeno 33 policajaca i prosvjednika, ukljucujuci dvojicu teško, tijekom današnjeg sukoba na Gornjem gradu.

Medu ozlijedenima je 21 interventni policajac, a od dvojice teško ozlijedenih prosvjednika jedan ima lom prstiju a drugi moguci prijelom ruke.

Izgrednici, medu kojima su bili i maskirani pripadnici BBB-a, sukobili su se s policijom pokušavajuci probiti policijski kordon u Radicevoj ulici kako bi došli na Markov trg, pri cemu su bacali kamenje, letve i druge predmete i napravili i vecu materijalnu štetu na izlozima i osobnim automobilima.

Na policijski kordon krenulo je izmedu 800 i 1000 prosvjednika a njihova namjera je bila izazvati nemir i ponašati se nasilnicki prema policajcima koji su zbog toga morali upotrijebiti sredstva prisile, odnosno sprej, rekao je na izvanrednoj konferenciji za novinare nacelnik zagrebacke policije Tomislav Buterin.

Policija je prema Trgu bana Jelacica potisnula izmedu 400 i 500 nasilnih prosvjednika i tom prilikom su ozlijedene 33 osobe. Medu ozlijedenima ima i novinara, dok je medu privedenima fotograf novinske agencije France press kojeg je policija, receno je, privela najvjerojatnije zbog njegove sigurnosti.

Vecu skupinu BBB-a i pripadnike skupine organizirane putem facebooka policija je uocila vec na mirnom prosvjedu branitelja na Trgu bana Jelacica, odakle su krenuli prema Radicevoj ulici.

Neredi su se u gradu smirili oko 16 sati. Nad uhicenima se trenutno provodi prekršajna obrada kojom bi policija trebala utvrditi njihovu odgovornost a u tom bi joj trebale pomoci i snimke današnjeg sukoba.

Medu prosvjednicima danas nije bio Ivan Pernar, koji je ranije dvaput uhicen zbog organiziranja protuvladinog neprijavljenog skupa na Markovu trgu putem facebooka.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez zahvalio je organizatorima braniteljskog prosvjeda na Trgu bana Jelacica što su to ucinili na miran i dostojanstven nacin i što su pokušali sprijeciti nasilnike u napadu na policiju te što se dio njih postavio izmedu kordona i nasilnika. Na središnjem zagrebackom trgu se po policijskoj procjeni okupilo do 15.000 gradana.


Podijeli: Facebook Twiter