Privedeni jer su pokušali skinuti zastavu EU-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Policija je privela pet sudionika i organizatora prosvjednog skupa protiv ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju na glavnom zagrebackom trgu nakon što su pokušali skinuti zastavu Europske unije za koju smatraju da je istaknuta protivno hrvatskom Ustavu i zakonima.

Glasnogovornica MUP-a Jelena Bikic potvrdila je da je pet osoba privedeno zbog pokušaja skidanja europske zastave te da je "obrada" nad njima u tijeku.

Skup je organizirao "Pokret za Hrvatsku NE u EU", ciji su predstavnici upozorili da ce Hrvatska ulaskom u EU izgubiti teško stecenu suverenost i samostalnost u Domovinskom ratu i biti podredena interesima krupnog kapitala i politickih elita.

Optužili su aktulanu i bivšu vlast za izdaju nacionalnih interesa. Hrvatskoj u EU prijeti rasprodaja nacionalnog bogatstva i ugroza nezašticene poljoprivrede, ribarstva, preradivacke industrije i brodogradnje, smatraju protivnici ulaska u EU.

Ekonomija Europska unije naocigled se raspada i to jasno pokazuju nemiri u Grckoj i Rumunjskoj te kriza u Italiji, Portugalu i Irskoj, naveli su.

Medu privedenima su predsjednik Udruge Pravednik Natko Kovacevic, jedan od organizatora skupa Marko Franciskovic, Ivan Pernar iz Saveza za promjene te celnik Autonomne hrvatske stranke prava Dražen Keleminec, koji je pokušao sprijeciti odvodenje uhicenih policijskim vozilom. To je popraceno skandiranjem prosvjednika "Izdaja, izdaja!" i pozivom na ostavku ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojica.

Natko Kovacevic iz udruge Pravednik prije skupa bio je u kracem verbalnom sukobu s policijskim zapovjednikom pri legitimiranju.

Skupu je bilo nazocno, po novinarskoj procjeni, nekoliko stotina prosvjednika, a bilo je i pristaša ulaska Hrvatska u EU koji su dobacivali govornicima. (Hina, snimio R. Šuvar/Cropix)

 


Podijeli: Facebook Twiter