Privedena dvojica celnika Kamenskog

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednji direktor propale tvrtke Kamenskog Antun Crlenjak i Davor Vlajcevic, predsjednik Nadzornog odbora te tvrtke i suvlasnik tvrtke Vilinske poljane - najveceg dionicara Kamenskog - privedeni su u srijedu u policiju, gdje su ispitani zbog navodnih malverzacija povezanih s propašcu tekstilne tvornice na zagrebackom Crnomercu, doznaje se od izvora bliskog istražiteljima.

Mediji javljaju da se Crlenjaka sumnjici za zloporabu položaja i ovlasti te su ga, zajedno s Vlajcevicem prepratili kod pritvorskog nadzornika. Mediji vec dulje vrijeme pišu da je Kamensko namjerno uništeno zbog vrijednog zemljišta i nekretnina tvrtke te da policija i Državno odvjetništvo vec dulje vrijeme vode predistragu zbog sumnje u zloporabe položaja i ovlasti te pranja novca. Nagada se da su sumnje istražitelja potvrdili iskazi direktora tvrtki preko kojih su obavljene sumnjive novcane transakcije nakon kojih je Kamensko na kraju propalo.

Privodenje dvojice celnika Kamenskog uslijedila su nakon prošlotjednog prosvjeda pred zgradom DORH-a predstavnika radnica Kamenskog, Prava na grad i Zelene akcije koji su tražili odgovor na pitanje što je ucinjeno u vezi kaznene prijave koju su još 15. prosinca prošle godine podnijeli protiv osoba koje smatraju odgovornim za namjerno uništavanje Kamenskog, a u prvom redu bivšeg direktora te tvrtke Antuna Crlenjaka.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajic i ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan tada su im kazali da postupaju po kaznenoj prijavi podnesenoj zbog uništavanja tvrtke Kamenskog te da još uvijek cekaju na policijski izvještaj.

Prosvjednike je takoder zanimalo hoce li istraga doci do onih za koje smatraju da stoje iza Crlenjaka, navodeci Miroslava Kutlu, u cijoj je Globus grupi Crlenjak radio, suvlasnika EPH-a Ninoslava Pavica i vlasnika Agrokora Ivicu Todorica. Po njihovim rijecima, uništavanje Kamenskog organizirao je Kutle kako bi se dokopao vrijedne lokacije u središtu Zagreba, a u tome su mu navodno pomogli Pavic i Todoric preko kupovine fiktivne tvrtke Dalta, za koju su Kutli isplaceni milijuni iako je zapravo bezvrijedna.

EPH je u nekoliko navrata u posljednje vrijeme odbacio sumnje o umiješanosti Pavica u slucaj Kamensko. Radnice Kamenskog su na probleme te tvrtke i na svoje sumnje upozoravale javnost i nadležne prosvjedima i štrajkom, a 20 radnica je u rujnu prošle godine štrajkalo gladu. Odluka o stecaju Kamenskog donesena je u listopadu prošle godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter