Priveden osnivač Indexa zbog svastike na zastavi RH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osnivač portala Index.hr Matija Babić bio je danas poslijepodne na obavijesnom razgovoru u policijskoj postaji u Heinzelovoj ulici u Zagrebu zbog objavljene ilustracije sa šahovnicom u obliku svastike, a protiv njega bit će podnesen optužni prijedlog redovnim putem, potvrdila je večeras priopćenjem Policijska uprava zagrebačka (PUZ).

U priopćenju stoji da je "zbog objave na internetskom portalu neprimjerenog sadržaja u kojem su dijelovi grba i zastave Republike Hrvatske korišteni na način suprotno odredbama Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske u službene prostorije PU zagrebačke pozvan autor teksta".

Matija Babić potvrdio je na društvenoj mreži Facebook da je on autor sporne ilustracije.

Matija Babić večeras nije bio dostupan Hini. Neki mediji navode da je Babić bio priveden, a drugi da je pozvan na obavijesni razgovor. Tako je Novi list objavio informaciju da je Babić priveden u policiju te da je, kako doznaju, razlog Babićeva privođenju ironična ilustracija hrvatske zastave sa šahovnicom u obliku kukastoga križa, kojom je na portalu Index popraćen tekst naslova "Hrvatska odlučila kao nekad: 65 posto za diskriminaciju". Novi list dodaje se da je u pozadini trobojnice ukomponirana i slika poglavnika Ante Pavelića s uzdignutom desnicom.

Tportal pak piše da je policija pozvala na obavijesni razgovor autora i urednika projekta Index.hr Matiju Babića, koji se odazvao pozivu i na razgovor otišao sam, bez odvjetnika.

Taj portal podsjeća da se Babić na Facebooku oglasio i jutros s porukom: 'Nakon desetaka mailova s prijetnjama tužbi i odmazdi, bio sam prisiljen promijeniti ilustraciju. Na postojeću sam dodao katoličke nazi svećenike", a oko 13 sati poručio - 'Kažu da sam povrijedio dostojanstvo hrvatskoga naroda. Koje dostojanstvo". Babić se oglasio i poslijepodne poslavši poruku s mobitela iz policijske postaje. "Kad je ilustriranje fašizma veći problem od fašizma. Živjela Rvacka", napisao je Babić u svom statusu, a Facebook je registrirao da se nalazi na lokaciji "MUP Heinzlova".

U međuvremenu, otvorena je i Facebook stranica "Podrška Matiji Babiću", koju je zasad 'lajkalo' više od 600 ljudi. Tportal podsjeća na članak 151. Kaznenoga zakona u kojemu stoji 'tko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Hrvatsku, njezinu zastavu, grb ili himnu, hrvatski narod ili etničke i nacionalne zajednice ili manjine koje žive u Republici Hrvatskoj, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine'. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter