Priveden najbogatiji Slovenac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cak 60 slovenskih kriminalista iz nekoliko policijskih uprava na podrucju cijele Slovenije sudjelovalo je u srijedu u velikoj policijskoj istrazi nepravilnosti u poslovanju velikog slovenskog trgovackog lanca Tuš. Pretraženo je nekoliko zgrada te kompanije i obavljeno desetak kucnih pretraga, a pet osoba je uhiceno. Prema neslužbenim informacijama, priveden je i Mirko Tuš, vlasnik Holdinga Tuš i najbogatiji Slovenac.

Iako su iz Tuša porucili da nitko iz njihovog poduzeca nije zadržan, policija nije željela otkriti imena uhicenih, ali je potvrdila da je zadržano pet osoba.

Istraga velikih razmjera u Ljubljani, Celju, Mariboru, Murskoj Soboti i Postojni te pretraga Tušovih ureda i privatnih kuca i stanova, medu njima i kuca samog Mirka Tuša, trebala bi, kako planira policija, osigurati dovoljno dokaza za buduci kazneni progon još jednog slucaja gospodarskog kriminala u Sloveniji.

Prema prvim informacijama, istraga je pokrenuta zato što je Tuš prije nekoliko godina besplatno dobio frekvenciju za svoju mobilnu telefonsku mrežu Tušmobil, cime je svoj trgovacki biznis proširio i na telekomunikacijski sektor. Drugi slovenski telekomunikacijski operateri, koji su za svoje frekvencije morali platiti znatne iznose, protivili su se besplatnoj dodjeli frekvencije Tušu. Slovenski kriminalisti sumnjaju da je Tuš do besplatne frekvencije došao kaznenim djelom.

Iako je njegova imovina u prošloj godini zbog gospodarske krize smanjena za cak 38 posto, po istraživanjima slovenske revije Manager, Mirko Tuš je zadržao vodece mjesto na popisu najbogatijih Slovenaca, s imovinom procijenjenom na 340 milijuna eura.

Medutim, i Tuš se suocava s velikim problemima u poslovanju i poteškocama u otplacivanju golemih kredita, što je vec upropastilo neke od najvecih i nekoc najuspješnijih slovenskih kompanija. Istrabenz, Pivovarna Laško, Gospodarstvo Rast Mariborske nadbiskupije samo su neka od velikih slovenskih poduzeca koja su prije nekoliko godina olako podizala goleme kredite kojima su financirali ekspanziju u Sloveniji i cijeloj regiji, što je bio model koji je funkcionirao do izbijanja krize. Takve tvrtke danas više ne mogu otplacivati svoje kreditne obveze, pa su prisiljene na rasprodaju svog vlasnickog portfelja ili kontrolirani stecaj.

Nakon rušenja njihovih poslovnih carstava, neki od vecinskih vlasnika i dojucerašnjih predsjednika uprava, poput Igora Bavcara i Boška Šrota, vec su suoceni s pravosudnim istragama i vjerojatnim sudenjima, na kojima ce se pokušati dokazati okolnosti i politicke veze kojima su stekli golemu imovinu. Akcija slovenske policije svjedoci da bi im se mogao pridružiti i Mirko Tuš, najpoznatiji slovenski tajkun.


Podijeli: Facebook Twiter