Priveden grčki urednik jer je objavio popis bogatuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grčka policija uhitila je urednika tjednika koji je objavio popis od više od 2.000 imena bogatih Grka koji su svoj novac pohranili na računima u švicarskim bankama, rekla je policija u nedjelju.

Takozvana "Lista Lagarde", koju su 2010. francuske vlasti dale Grčkoj u okviru istrage o mogućem izbjegavanju poreza, tema je žustrih rasprava i nagađanja u grčkim medijima. Popis je nazvan po čelnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde koja je bila francuska ministrica financija kada je popis predan Grčkoj

Časopis "Hot Doc" objavio je u subotu popis od 2059 imena među kojima su i neki poznati poslovni ljudi i političari. Časopis je napisao da mu je popis poslan anonimno. Vlasti nisu rekle je li popis autentičan.

Tužiteljstvo je naložilo uhićenje urednika Costasa Vaxevanisa u subotu zbog kršenja zakona o objavi osobnih podataka a uhićen je u nedjelju, rekla je policija. Vaxevanis je pušten na slobodu do suđenja nakon što je priveden tužitelju.

"On je objavio popis imena bez posebne dozvole i prekršio zakon o osobnim podacima", rekao je dužnosnik policije. "Nema dokaza da su osobe ili tvrtke s tog popisa prekršile zakon. Nema dokaza da su prekršile zakon izbjegavanjem poreza ili pranjem novca", dodao je dužnosnik.

U video snimci koju je agenciji Reuters poslao njegov časopis Vaxevanis je pred kamerom branio svoju odluku da objavi popis.

"Samo sam učinio ono što je novinar obvezan učiniti. Otkrio sam istinu koju su skrivali", rekao je na snimci. "Ako je itko odgovoran pred zakonom to su oni ministri koji su sakrivali popis, izgubili ga i rekli da ne postoji. Samo sam radio svoj posao. Novinar sam i radio sam svoj posao", rekao je. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter