Privatnim poliklinikama limit za MR

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odlukom Upravnog vijeca HZZO-a privatne ce poliklinike na racun obavljenih snimanja magnetskom rezonancom od zdravstvene blagajne moci naplatiti maksimalnih 45.725 kuna mjesecno.

Nakon višekratnih snižavanja cijena ove pretrage u zadnjih godinu dana uvodenje maksimalnog mjesecnog limita dodatno ce ograniciti poslovanje HZZO-a s privatnim zdravstvenim ustanovama.

Prema podacima HZZO-a, MR-pretraga trenutno je ugovorena s 14 bolnica, od kojih neke imaju više od jednog uredaja, te 12 privatnih poliklinika, koje s HZZO-om imaju ugovore za provodenje djelatnosti radiologije.

U planu je, kažu u HZZO-u, izmjena ugovora s poliklinikama tako što ce se magnetska rezonanca ugovarati kao zasebna djelatnost, a ne u sklopu djelatnosti radiologije.

Uz novi mjesecni limit i cijenu MR-postupka od 960 kuna po regiji, ovakvu pretragu u jednoj bi poliklinici ubuduce moglo obaviti najviše 47 pacijenata mjesecno i time bi poliklinika ispunila ugovorenu kvotu MR-snimanja s HZZO-om.

Iz HZZO-a porucuju da je promjena nacina financiranja uvedena da se omoguci ugovaranje veceg broja postupaka i veca transparentnost. Broj pretraga uskladit ce se, kažu, sa stvarnim potrebama pacijenata, a liste cekanja bi se trebale skratiti.

U Udruzi poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) nisu zadovoljni ovakvim ogranicenjima koja ce, kako pak oni tvrde, povecati liste cekanja jer nisu stimulativna i smanjuju broj pacijenata koji se mjesecno može primiti na pretragu.

Prema podacima za studeni 2011., liste cekanja na magnetsku rezonancu u vecini zagrebackih bolnica prelazile su 100 dana, a u KBC-u Rijeka na tu se pretragu cekalo 90 dana.

Do ljeta bi se, prema obecanju ministra zdravstva Rajka Ostojica, liste cekanja morale svesti u medicinski prihvatljive okvire. (LJ. BRATONJA MARTINOVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter