Privatnim iznajmljivačima bez obrta potpora za bazen

Bazeni uz kuće za odmor sufinancirat će se do 40 tisuća kuna (T. DUBRAVEC/CROPIX)
Bazeni uz kuće za odmor sufinancirat će se do 40 tisuća kuna (T. DUBRAVEC/CROPIX)

Od idućeg tjedna, točnije 28. veljače, svi zainteresirani privatni obrti, trgovačka društva, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, zadruge u turizmu te privatni iznajmljivači fizičke osobe mogu se javiti na niz natječaja za bespovratne potpore koje će ove godine Ministarstvo turizma dodjeljivati za njihove projekte. U tu svrhu izdvajaju 26,65 milijuna kuna, a natječaj traje do 15. travnja. Program pod nazivom "Konkurentnost turističkog gospodarstva" jučer su u Zagrebu predstavili ministar turizma Darko Lorencin i njegov pomoćnik Robert Pende.

Novost u programima svakako su poticaji malim privatnim iznajmljivačima fizičkim osobama koji imaju sobe, apartmane, studio apartmane, kuće za odmor i kamp u domaćinstvu za gradnju bazena, što dosad nije bio slučaj. Privatni iznajmljivači za bazene mogu dobiti maksimalno 40 tisuća kuna.

Također, poticat će se i njihovo udruživanje u zadruge ili trgovačka društva te realizacija njihovih zajedničkih projekata kao što su zajednička recepcija, info-punkt, sanitarni čvorovi, rekreacijski sadržaji, dječja igrališta, parkirališta. Potpore se za taj dio kreću od 40 do 300 tisuća kuna.

Seljačka domaćinstva, odnosno OPG-i dobili su mogućnost javiti se na natječaj ako obnavljaju, šire ili uređuju postojeće domaćinstvo te uređuju izletište, kušaonicu ili vinotočje. Poticat će se i otvaranje novih domaćinstava te gradnja bazena, sportskih, rekreativnih i edukativnih sadržaja, tematskih parkova te etno zbirki. Novac će se davati i za poboljšanje uvjeta za smještaj osoba s invaliditetom te za korištenje obnovljivih izvora energije. Za sve te projekte mogu povući od 30 do 200 tisuća kuna.

Poticaji se dijele i za obnovu i uređenje hotela, aparthotela, turističkih naselja, hotela baština te pansiona s pratećim sadržajima. I njima se sufinancira gradnja bazena, wellness sadržaja, sadržaja za djecu, tematsko definiranje hotela te povećanje energetske učinkovitosti. Potpore će se dijeliti od 50 do 500 tisuća kuna. (B. BAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter