Privatnik preuzima brtoniške komunalce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcina Brtonigla otvorila je natjecaj kojim traži izvodaca radova za komunalne djelatnosti na svom podrucju za ovu godinu, a što je bilo i najavljeno lani, kada su vijecnici odlucili opcinsku komunalnu tvrtku Hortus Niger dati na upravljanje privatnoj fizickoj ili pravnoj osobi, registriranoj za te poslove.

Ugovor ce se sklopiti na cetiri mjeseca od dana njegova potpisivanja. Ponude ce se otvoriti javno 2. veljace u 12 sati u prostorijama Opcine, a rok donošenja odluke o odabiru ili poništenju jest 15 dana od dana otvaranja ponuda.

Novi ce se izvodac, koji ce temeljem odluke vijecnika biti obavezan zaposliti sve djelatnike Hortus Nigera i osigurati im sva materijalna i ostala prava koja su dosad imali. Bavit ce seodržavanjem cistoce javnih površina - metenjem ulica i trgova u Brtonigli, Karigadoru, Novoj Vasi i Fjorinima, te u ostalim naseljima po potrebi.

Takoder, odvozit ce smece, cistiti obalu u kampu Park Umag i Karigadoru, održavati opcinske zgrade, groblja, nogometna igrališta, parkove, kositi travu, uklanjati korov... Bit ce zadužen i za održavanje nerazvrstanih i ostalih cesta, ali i za službu redarstva, sitne popravke na javnim površinama, održavanje oborinske odvodnje u naselju Brtonigla i Nova Vas, manje gradevinske radove, popravke i održavanje komunalne opreme. Bavit ce se i poslovima zimske službe.

Kao što smo vec pisali, ideja o povjeravanju poslova privatniku pojavila se nakon brojnih i ucestalih žalbi mještana na (ne)rad komunalaca, o cemu se mnogo puta raspravljalo i na sjednicama vijeca. Bilo je raznih pokušaja da se problem riješi, ali nisu uspjeli niti s promjenom dva, tri direktora Hortus Nigera. U odluci vijecnika piše da su razlozi predaje te tvrtke u ruke privatnika neefikasnost, preveliki troškovi, ali i stalne pritužbe.

Od privatnika opcinska uprava ocekuje puno bolju uslugu uz puno manje troškova (procijenjena ušteda iznosi oko 260 tisuca kuna), za što ce biti primoran redovito podnositi izvješca o nacinu i dinamici njihova obavljanja. Opcinski su celnici onomad uvjeravali radnike da se ne moraju bojati i da ce ugovorom biti zašticeni, iako se po Brtonigli pricalo da ce svima biti uruceni otkazi i da ce zatvoriti firmu.

Hortus Niger nije ispunio ocekivanja

Opcina je Hortus Niger osnovala u rujnu 2007., jer je namjeravala postici vecu ucinkovitost u komunalnim poslovima, uštedu na PDV-u i bolji nadzor nad trošenjem proracunskih sredstava. Kako je istaknuto na vijecu, u nekoliko godina pokazalo se da nije ostvaren niti jedan cilj zbog kojeg je Hortus Niger pokrenut. Ispalo je da njegovi prihodi više nisu uspjeli pokrivati troškove, pa su i po zakonu bili dužni nešto poduzeti. (Tanja KOCIJANCIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter