Privatnik preuzeo neucinkoviti Hortus Niger

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obrt Starcar Denisa Starica iz Maricica kod Brtonigle na javnom je natjecaju Opcine Brtonigla izabran za obavljanje komunalnih poslova na rok od cetiri mjeseca, i to za 199.260 kuna, koliko je otprilike za to i osigurano u opcinskom proracunu.

Drugu ponudu dostavio je Valdi Matkovic iz Pagubica kod Pazina, odnosno njegov obrt Servis Matic, koji nije zadovoljio, jer je ponudio godišnju cijenu od 653 tisuce kuna, dok se u uvjetima natjecaja tražila ponuda za cetiri mjeseca. Vijecnici su, naime, odlucili da ce svoju komunalnu tvrtku Hortus Niger, cijim radom nisu bili zadovoljni, upravo na toliki probni rok dati drugome na upravljanje.

Od 1. ožujka Starcar ce biti zadužen da u naseljima Brtonigla, Nova Vas, Karigador, Fjorini i ostalima održava javne površine, nerazvrstane i ostale ceste, groblja, nogometna igrališta, prazni i odvozi smece, zatim da vodi službu redarstva prilikom održavanja manifestacija te ostale djelatnosti definirane u opcinskom planu.

U uvjetima natjecaja stoji da privatnik mora preuzeti sve djelatnike Hortus Nigera i osigurati im sva dosadašnja materijalna i ostala prava, poput visine place. Opcina se, naime, obavezala da ce radnicima isplatiti otpremnine iz svog džepa pa ce tako, ako netko od pet zaposlenika uopce ne želi prijeci u Starcar, otpremninu dobiti odmah, a ostali koji prijedu ali, primjerice, ne zadovolje na poslu i dobiju otkaz, primit ce je iz opcinskog budžeta tijekom cetiri mjeseca, koliko je komunalna tvrtka dana u zakup. To ce im pravo pripasti i kasnije, ako Opcina odluci produžiti ugovor Starcaru.

Ideja o povjeravanju poslova privatniku pojavila se nakon brojnih i ucestalih žalbi mještana na (ne)rad komunalaca, o cemu se mnogo puta raspravljalo i na sjednicama vijeca i pisalo u medijima. Bilo je raznih pokušaja da se problem riješi, ali nisu uspjeli ni s promjenom dva, tri direktora Hortus Nigera. (T. KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter