Privatni smještaj treba bolje organizirati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iznajmljivaci privatnog smještaja važan su turisticki cimbenik na lokalnoj i republickoj razini te predstavljaju još nedovoljno iskorišteni potencijal u kojem se kriju rezerve i za izlazak iz aktualne krize, a s tim se u potpunosti slaže i Saborski odbor za turizam, kazao je Boris Brajkovic iz Umaga, potpredsjednik Hrvatske zajednice udruga obiteljskog smještaja, koji dodaje da bi toga bi morale biti svjesne i lokalne politicke strukture, koje bi morale podržati sva nastojanja iznajmljivaca u organiziranju svog sektora, koji pokriva cak 45 posto svih turistickih smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj .

Brajkovic je, zajedno sa svojim predsjednikom Tomom Radicevicem i clanom Upravnog odbora, ujedno i celnikom te udruge u Umagu Livijom Perticem, te znanstvenim savjetnikom u poreckom Institutu za turizam i poljoprivredu dr. Desimirom Boškovicem, bio u delegaciji koja je nedavno razgovarala s predsjednikom saborskog odbora za turizam Marinom Brkaricem i njegovom pomocnicom Barbarom Medved.Upoznali su ih s planovima te organizacije koja broji deset clanova iz Istre, Kvarnera i jednog iz Vodica. Još 11 udruga, uglavnom iz Dalmacije, ceka na uclanjenje na iducoj redovnoj skupštini te asocijacije u veljaci.

"U odboru su svjesni da poveci broj zakonskih rješenja ne doprinosi razvoju i maksimalnom uredenju obiteljskog smještaja. Na svim razinama bi nadležne strukture morale konacno shvatiti da je sazrjelo vrijeme da se privatnom smještaju pristupi krajnje profesionalno i da u njegovu organizaciju i pripremu moraju biti ukljuceni svi, ali ne samo deklarativnom podrškom i pohvalama, vec i adekvatnom financijskom, kadrovskom i tehnickom potporom", dodaje Brajkovic.

Posjetili su i Ministarstvo turizma, gdje je dotaknuto je pitanje nedovoljne tehnicke opremljenosti MUP-a da prati prijave boravka putem interneta, rada inspekcija koje bi morale prvenstveno djelovati edukativno, a ne, kao sada, represivno prema registriranim iznajmljivacima. Potonji, veli Brajkovic, podmiruju svoje obveze prema državi, a represivno bi trebalo djelovati kod iznajmljivanja na crno.

"Zakonodavac ne bi smio donositi mjere kojima se legalizira takvo iznajmljivanje, primjerice uvodenjem paušalne boravišne pristojbe za strane vlasnike nekretnina, što je jak udarac za proracune lokalnih zajednica i registrirane iznajmljivace. Smeta i nemogucnost inspekcijskog nadzora objekata koji nisu oznaceni prikladnim oznakama za privatni smještaj, objasnio je umaški predstavnik te udruge.Zakljuceno je da ce predstavnici iznajmljivaca izraditi prijedloge rješenja problema i predati ih tijelima Ministarstva.


Podijeli: Facebook Twiter