Privatni smještaj dobiva strukovnu organizaciju

Ilustracija (A. T.)
Ilustracija (A. T.)

Gotovo sva turistička ponuda - od velikih i malih hotela do kampova, ugostiteljskih objekata te turističkih agencija - ima svoje jake strukovne udruge koje snažno lobiraju za svoje interese. Privatni iznajmljivači u toj su priči ostali sa strane jer do sada nisu imali dovoljno volje, snage i zajedništva da oforme svoju nacionalnu udrugu iako je ideja i inicijativa bilo.

Postoji niz manjih općinskih i gradskih udruga, no one su dosta slabašne i nemaju velik utjecaj.

Budući da se sami nisu među sobom uspjeli složiti, korak prema formiranju lokalnih, regionalnih i na kraju nacionalne strukovne organizacije koja će se baviti problemima i unapređenjem te zaštitom interesa privatnog smještaja pokrenulo je Ministarstvo turizma u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom.

- Polovicom protekle godine obje institucije uz podršku Hrvatske turističke zajednice pokrenule su možda najveći projekt organiziranja turističke ponude - osnivanje subregionalnih i županijskih strukovnih organizacija obiteljskog smještaja na području cijele Hrvatske. Ovaj proces je upravo u tijeku, kaže nam Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja i turizma pri HGK, organizacije koja će predstavljati privatne iznajmljivače na nacionalnom nivou.

Cilj je u 2013. godini formirati strukovne skupine obiteljskog smještaja i turizama subregija i sekcija Zajednice obiteljskog smještaja i turizma pri županijskim gospodarskim komorama koje će kasnije delegirati svoje predstavnike u nacionalnu sekciju. Prije njihova formiranja moraju se osnovati Strukovne skupine obiteljskog smještaja i turizma subregija, primjerice Pule i okolice, Poreštine ili Labinštine, a njihovi će se predstavnici izabrati iz svake turističke zajednice općine, grada, mjesta odnosno mjesnog odbora kada subregiju čine manje od tri jedinice lokalne samouprave. Na prvom sastanku novoformirane strukovne skupine izabrat će se predsjednik koji će biti predstavnik subregije pri sekciji Zajednice obiteljskog smještaja i turizma županijske HGK.

Kako saznajemo od Nikole Cinkopana iz Hrvatske gospodarske komore Županijske komore u Puli zasad su svoj posao u Istri odradili Labin, Pula, Medulin, Vrsar, Marčana i Kršan, a kada budu izabrani svi predstavnici na lokalnim razinama kreće se u formiranje županijske sekcije čiji će tajnik biti upravio Cinkopan.

Što se tiče edukacije privatnih iznajmljivača, što je jedna od većih boljki ovog turističkog proizvoda, ona će se fokusirati na danas već neophodan e-marketing, zatim uređenje interijera i okoliša, energetsku učinkovitost te specijalizaciju ponude prema posebnim oblicima. Krajnji cilj je produženje sezone budući da je opće poznato da je privatni smještaj najslabije popunjen, čak slabije i od kampova. (Barbara BAN)

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter