Privatne zdravstvene usluge skuplje za 25 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cijene privatnih zdravstvenih usluga od ponedjeljka bi trebale poskupjeti za 25 posto. Tako se barem može iščitati iz novog pravilnika o PDV-u objavljenom u posljednjem broju Narodnih novina. Prema tom pravilniku, sve privatne zdravstvene ustanove, od privatnih ordinacija do specijalnih bolnica, ulaskom u EU ulaze i u sustav PDV-a. Osim što uvođenje PDV-a predstavlja znatno skuplju cijenu medicinske usluge za krajnjeg korisnika odnosno pacijenta, s ovim izmjenama, dijelu privatnika u zdravstvu, posebice malim sustavima koji teško podnose teret krize, prijeti stavljanje ključa u bravu. 

Pravilnik koji je prema doslovnoj interpretaciji u ovom trenutku izrazito nepovoljan za pacijente i za privatnu praksu, donosi i niz nedoumica, a glavna zamjerka je da su sve izmjene, pa tako i uvođenje samog PDV-a u privatne zdravstvene ustanove, donesene praktički preko noći.

Nedovoljna jasnoća i činjenica da većina privatnika još uvijek ne zna kako će naplaćivati svoju uslugu od početka srpnja jedni su od glavnih problema novog pravilnika koju navodi i predsjednik Povjerenstva za privatnu praksu i ugovornu specijalističku izvanbolničku djelatnost u Hrvatskoj liječničkoj komori dr. Vladimir Mozetič.

- Prema našim pacijentima to u prvom redu znači poskupljenje usluga, a treba znati da je za 1. srpnja zasigurno već unaprijed dogovoren dio usluga po staroj cijeni. Osim toga, riječ je i o diskriminaciji jer dok usluga u privatnom zdravstvu podliježe PDV-u, u javnim ustanovama ona je i dalje oslobođena PDV-a,  upozorava Mozetič. (B. ČALUŠIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter